Επικεφαλής BioNTech: Επιστροφή στην κανονικότητα το χειμώνα του 2021


Ο γενικός διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNtech, που μαζί με την Pfizer αναπτύσσει εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θεωρεί εφικτή μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τον επόμενο χειμώνα, το 2021.
Ο Ουγούρ Σαχίν μιλώντας στο BBC εκτίμησε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμβολιασμού πριν από το φθινόπωρο του 2021. «Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, θα αρχίσουμε να παραδίδουμε το εμβόλιο στα τέλη αυτού του έτους», είπε. «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, κάτι που θα μας επέτρεπε να αρχίσουμε να βλέπουμε τον αντίκτυπο», πρόσθεσε.

«Το καλοκαίρι, σε κάθε περίπτωση, θα μας βοηθήσει επειδή το ποσοστό των μολύνσεων θα μειωθεί», προέβλεψε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να έχουμε σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα του επόμενου έτους».

Ο Σαχίν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό επειδή έχει ζητηθεί από πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να αυξήσουν την παραγωγή τους. «Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα την επόμενη χρονιά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το εμβόλιο του κορονοϊού είναι αποτελεσματικό κατά 90%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής ευρείας κλίμακας, η οποία αποτελεί το τελευταίο στάδιο προτού ζητηθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στην αγορά. Πολλά άλλα εμβόλια αναπτύσσονται επίσης από άλλες εταιρείες, γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα.

Πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ελλάδα

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό αναμένεται να έρθει σε 60 ημέρες στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μετρά μεγάλη διασπορά στα κρούσματα από κορονοϊό και στα νοσοκομεία οι γιατροί δίνουν μάχη σε συνθήκες που παραπέμπουν σε πόλεμο. Τα αισιόδοξα σενάρια θέλουν οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνονται σε 500.000 πολίτες τον Ιανουάριο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι αρχηγοί των κομμάτων να αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο σε μια κίνηση συμβολισμού, αλλά και ουσίας καθώς τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Επί του παρόντος έτοιμο είναι το εμβόλιο της Pfizer και αναμένεται να ακολουθήσουν αυτά της Moderna και της AstraZeneca.

H Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατ. δόσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεδιάσκεψη για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

«Θα διαπράτταμε τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγούσε σε πρόσθετο εφησυχασμό. Πρέπει να γίνει ακριβώς το ανάποδο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που είμαστε περίπου βέβαιοι ότι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση, αυτή ακριβώς η πληροφορία πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.