Παπαευαγγέλου: Συνεχής αύξηση στις ΜΕΘ – Μεγάλη η διασπορά στην επαρχία


Την έντονη ανησυχία της για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε και στην αύξηση των διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα, την οποία θεωρεί δεδομένη λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής σημείωσε ότι προκάλεσε αίσθηση το γεγονός της μαζικής φυγής των Αθηναίων προς τις επαρχιακές πόλεις την περασμένη Παρασκευή δεδομένου ότι πάνω από 170.000 οχήματα πέρασαν από τα διόδια, ενώ ανέφερε ότι την Κυριακή εντός Αττικής στάλθηκαν 1 εκατομμύριο sms στο 13033 για άσκηση, κάτι που ανέφερε νωρίτερα και τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα η κυρία Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επαρχία. «Θα πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή καθώς μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε μικρές επαρχιακές πόλεις το επόμενο διάστημα επειδή υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού από την Αθήνα προς την περιφέρεια».


Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μπροστά σε αυτή την επιδημιολογική εικόνα, τo lockdown θεωρήθηκε επιβεβλημένο στη χώρα μας. «Η μεγάλη διασπορά έχει γίνει κατανοητή στους περισσότερους από εμάς. Δεν μπορούμε να κατατάσσουμε τις επαφές μας σήμερα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου».

Η διαφορά του δεύτερου από το πρώτο lockdown
«Διατηρήσαμε ανοιχτή την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όμως η βασική διαφορά είναι ότι ολόκληρη η κοινωνία μας είναι κουρασμένη. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όπου ενδέχεται μετά την άρση των μέτρων να έχουμε νέα αύξηση κρουσμάτων», σημείωσε η λοιμωξιολόγος για τις διαφορές του πρώτου με το δεύτερο lockdown.

«Πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε αύξηση κρουσμάτων στην επαρχία», είπε η Παπαευαγγέλου για τους Αθηναίους που επέλεξαν να φύγουν από την Αττική πριν από την εφαρμογή του lockdown. «Δεν τους αδικώ που πήγαν στην εξοχή», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, κάλεσε όμως όσους το έπραξαν «να δείξουν υπευθυνότητα».

Κάλεσε τους πολίτες να μην παραμελούν την υγεία τους
Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος σημείωσε επίσης πως «τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι ασφαλή και οι πολίτες με χρόνια νοσήματα ή μη δεν θα πρέπει να παραμελούν την υγεία τους. Ως παιδίατρος, κάνω έκκληση οι γονείς να επισκέπτονται τους παιδίατρους για την απαραίτητη παρακολούθηση των παιδιών».

Αναμένεται να δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε η κ. Παπαευαγγέλου, και τόνισε πως «ήδη σήμερα (ο αριθμός κρουσμάτων) ήταν μειωμένος στη Θεσσαλονίκη, βέβαια ήταν Δευτέρα». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως «δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους. Κι αυτό γιατί η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά μέσο όρο 2 εβδομάδες. Δυστυχώς, αναμένουμε συνεχή αύξηση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.