Μαγιορκίνης: Πενταπλάσιο το επιδημικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με την Αθήνα


Αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα αυτοπεριορισμού και αυτοπροστασίας έναντι του κορονοϊού, απηύθυνε τη Δευτέρα ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας πως «η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα».
«Με απλά λόγια, η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα, θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα», υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και των κρουσμάτων, ο ίδιος τόνισε πως «υπάρχουν σημάδια ταχύτερης βελτίωσης σε σύγκριση με την Αττική, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο, αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη απ' ό,τι στην Αττική».

«Εξαιτίας, όμως, το μεγάλου επιδημικού φορτίου που έχει, οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι' αυτό και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως περιθώριο για παρέκκλιση απο τα αυστηρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους πολίτες για αυστηρό περιορισμό των κοινωνικών επαφών στις απολύτως απαραίτητες και καθημερινές.

ΕΟΔΥ: Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 400 διασωληνωμένους - 59 θάνατοι, 2.198 νέα κρούσματα

Σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 76403, εκ των οποίων το 53.9% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 4.675 (6.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19.638 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

400 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 126 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 383 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 59 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1165 θανάτους συνολικά στη χώρα. 473 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.