Κικίλιας: Το ΕΣΥ άντεξε. Υγειονομική βόμβα η Θεσσαλονίκη


Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα και τις αντοχές του ΕΣΥ ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η καθιερωμένη ενημέρωση πλέον θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00. Μάλιστα, κάθε Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ειδική εξαίρεση έγινε γι' αυτή την εβδομάδα.

«Αγωνιζόμαστε δέκα μήνες στην πανδημία», λέει ο Βασίλης Κικίλιας

«Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε σε μια πανδημία, όλοι μαζί μια γροθιά. Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας και 600.000 κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9.000 θανάτους την ημέρα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου από την έναρξη της πανδημίας.

«Οι κινητές ομάδες είναι μια πατέντα ελληνική, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. 500 κινητές ομάδες που έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάθε γωνιά της χώρας και να κάνουν τεστ. Έχουν πραγματοποιήσει 450.000 τεστ», σημείωσε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία και αναφερόμενος στην ελληνική πρωτοβουλία πραγματοποίησης τεστ κορονοϊού.

Το ΕΣΥ άντεξε, λέει ο υπουργός Υγείας

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «ενώ κραταιά συστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή της πανδημίας, το ελληνικό σύστημα υγείας είναι εδώ και προσφέρει σε όσους το έχουν ανάγκη».

Υγειονομική βόμβα η Θεσσαλονίκη

Δραματική φαίνεται πως είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32%, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τα στοιχεία μετέδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε.

«Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».

Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news», είπε ο κ. Κικίλιας, και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.

Απάντηση Κικίλια στις κατηγορίες Τσίπρα

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε όμως και στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και όσων συντρόφων του, όπως είπε, ακολουθούν την πολιτική του λαϊκισμού. «Το έκαναν και στην αρχή της πανδημίας, το κάνουν και τώρα», σημείωσε.

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε μαζί με την κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», είπε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος ευχαρίστησε τους ανθρώπους στο σύστημα υγείας. «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, θα τα καταφέρουμε», σημείωσε.

Κοτανίδου: «Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους»

Στην ενημέρωση, δίπλα στον Βασίλη Κικίλα βρέθηκε και η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναλύοντας τα στοιχεία των ΜΕΘ, αλλά και το πού βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

«Οι εντατικολόγοι τόσα χρόνια ζητάμε, μεταξύ άλλων, αύξηση ΜΕΘ και είναι η πρώτη φορά που αυτά που ζητάμε γίνονται. Αυτά που γίνονται δεν είναι απλώς θετικά, είναι άριστα», σημείωσε επιπλέον η καθηγήτρια Πνευμονολογίας.

«Φάνηκε ότι το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας. Η καρδιά του συστήματος υγείας είναι οι ΜΕΘ, που καλούνται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Δεν είναι μόνο τα μηχανήματα. Οι ΜΕΘ είναι το ιατρικό προσωπικό μέχρι τις καθαρίστριες. Δουλεύουν νυχθημερόν για να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος για να καταλήξουν οι ασθενείς εν ηρεμία, αλλά για να επιστρέψουν υγιείς στην καθημερινότητά τους».

Κοτανίδου: «60 θάνατοι ανά 1.000.000 πληθυσμού στην Ελλάδα από κορωνοϊό»

Η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 άνθρωποι σε ΜΕΘ και έχουν εξέλθει πάνω από 330. Το ποσοστό θνητότητας είναι μεγάλο, αλλά ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς τα διεθνή στοιχεία. Αυτό το οφείλουμε στο υγειονομικό προσωπικό. Η θνητότητα στην Ελλάδα είναι 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό σε σχέση με όλες τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.