Βατόπουλος: Μην πλησιάζετε το φέρετρο στις κηδείες. Υπάρχει κίνδυνος τις πρώτες ώρες μετάδοσης από νεκρό


Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής.
«Θα είναι πριν την αλλαγή του χρόνου ή μετά την αλλαγή το εμβόλιο στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να το πει κανείς από τώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, να κατασκευαστούν και να μοιραστούν. Είναι θέμα ουσιαστικής ανάλυσης των δεδομένων που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθούν και ότι θα μπορέσουν από το νέο έτος να διατεθούν. Μακάρι και πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τη φετινή χρονιά θα τη βγάλουμε με μάσκες και περιορισμούς. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το εμβόλιο και όσα θα πρέπει να περιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε το τέλος του lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «Τώρα διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει σιγά σιγά να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δε θα μειωθούν ακόμα. Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά».

«Υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα. Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πως θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα, και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από την κηδεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Και οι κηδείες όπως και κάθε κοινωνική εκδήλωση υπόκειται στον κανόνα του κατά το δυνατόν λιγότερου συνωστισμού. Καλό είναι να μην πλησιάζει κανείς πολύ κοντά στο φέρετρο. Υπάρχει κίνδυνος τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες μέρες κίνδυνος μετάδοσης από νεκρό. Για αυτό γίνεται και με ειδικό τρόπο η ταφή. Πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και με τους νεκρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.