Εξαδάκτυλος: Ζητούνται γιατροί και ΜΕΘ. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες της Ιταλίας (βίντεο)


Οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί νέο πακέτο μέτρων ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κορονοίού στον νομό.
Εκτός από τα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Νίκος Χαρδαλιάς και αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00, οι ειδικοί εισηγούνται και το άμεσο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Η κατάσταση στην πόλη είναι τραγική και όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία». Μόνο την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν 777 νέα κρούσματα.

Εξαδάκτυλος: «Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας»

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη. Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη να μη μετακινούνται παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο. Να μη βγαίνουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Κάνω επίσης έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν, να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας.

Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι σε περιπτώσεις πανδημίας, τα δεύτερα κύματα είναι και ισχυρότερα και φονικότερα από τα πρώτα υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη θα συνιστά υγειονομικό έγκλημα.

Αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στην συμπρωτεύουσα, ο οποίος εξακολουθεί να «θερίζει» παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε lockdown εδώ και 12 μέρες, ανέφερε ότι ναι μεν παρατηρείται μια μικρή μείωση του ρυθμού της ταχύτητας μετάδοσης, αλλά όχι σταθεροποίηση κι επιβράδυνση.

«Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown», κατέληξε.


Κικίλιας από Θεσσαλονίκη: Αμεσα άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ -Δύσκολη η κατάσταση

Η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα πιέζει έντονα το ΕΣΥ, με το υπουργείο Υγείας να επιστρατεύει διαρκώς εφεδρείες για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Α’ ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο και, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών», είπε ο κ. Κικίλιας.

«Λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, δίνουμε επιπλέον 50 κλίνες ΜΕΘ», πρόσθεσε και ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό της πόλης για την προσπάθεια που κάνει.

Σημειώνεται ότι οι επιπλέον 50 κλίνες, που έρχονται να προστεθούν στις άλλες 50 που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός, θα κατανεμηθούν ως εξής:
6 στο ΑΧΕΠΑ
7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,
6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
6 στο «Γ. Γεννηματάς

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι ότι χθες Τρίτη, στη διάρκεια της εφημερίας του ΑΧΕΠΑ διασωληνώθηκαν 25 ασθενείς και έγιναν 86 εισαγωγές ασθενών Covid-19.

Ήδη, το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έχει μετατραπεί σε αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό, ενώ κατά πληροφορίες αναμένεται η επίταξη και μονάδας του 424 στρατιωτικού Νσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.