Βασιλακόπουλος: Ένας στους δύο διασωληνωμένους δεν τα καταφέρνει


Ανήσυχος για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την αποτελεσματικότητα των μέτρων, την θνητότητα στους διασωληνωμένους, αλλά και για την έγκαιρη διαθεσιμότητα των εμβολίων αν αποδειχτούν αποτελεσματικά δηλώνει στο ethnos.gr o καθηγητής πνευμονολογίας εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Με στοχευμένες παρατηρήσεις, τεκμηριωμένες ιατρικά εκτιμήσεις και με απλά λόγια για να τα καταλαβαίνουν οι πολίτες αλλά και οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος «προσγειώνει» όσους αισιοδοξούν πως η πανδημία θα νικηθεί από τη μία μέρα στην άλλη.

«Δεν αλλάζει κάτι πριν τον Σεπτέμβριο»

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως ακόμα και να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο στα μέσα Δεκεμβρίου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να επανέλθει στην κανονικότητα πριν από τον Σεπτέμβριο του 2021. «Μπορεί να βγάλουμε όλο το χειμώνα με επαναλαμβανόμενα lockdown. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά μας τον Δεκέμβριο. Αυτή θα καθορίσει πότε θα ξαναγίνει το επόμενο lockdown. Τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν μία εβδομάδα πριν από την καραντίνα θα αρχίσουν να δείχνουν τα αποτελέσματα τους στο τέλος της εβδομάδας. Θα δούμε επίσης τα αποτελέσματα από τις περιοχές που μπήκαν νωρίτερα σε καραντίνα. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί στην Κοζάνη και στην Καστοριά η καραντίνα απέδωσε. Μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε τα αποτελέσματα και του lockdown».

«Άλλο η ταβέρνα και άλλο το μπαρ»

Και προσθέτει: «Αν υποθέσουμε πως πάμε καλά στο τρέχον lockdown και τιθασεύσουμε τα κρούσματα αλλά και τους ασθενείς στην εντατική. Τι θα γίνει μετά από ένα μήνα; Εάν χαλαρώσουμε πάλι σε ένα μήνα θα βρεθούμε πάλι στην ίδια θέση και τότε θα έχουμε επαναλαμβανόμενα lockdown. Για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως δεν πρέπει να λειτουργούμε ανεξέλεγκτα ούτε να αφήσουμε στην ευχέρεια των πολιτών το όλο πρόβλημα. Αν αφήσουμε τις δραστηριότητες που προκάλεσαν το πρόβλημα θα το ξαναπροκαλέσουν. Είμαι από αυτούς που πιστεύω πως πρέπει να δούμε ξεχωριστά και πιο εξειδικευμένα τα μέτρα. Για παράδειγμα δε γίνεται να αντιμετωπίζουμε την ταβέρνα όπως το "ορθάδικο" μπαρ. Δεν είναι το ίδιο. Όπως και το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει με ραντεβού όπως έγινε και με τα κομμωτήρια. Πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά και πιο στοχευμένα μέτρα για να μπορέσει να επιβιώσει και η οικονομία και να είμαστε αποτελεσματικοί έναντι της πανδημίας».

«Δε σέβεται τους νέους»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είναι από τους πνευμονολόγους που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και στην ηλικία τους: «Ο αριθμός των διασωληνεμένων έχει επεκταθεί στους 239 σήμερα Δευτέρα (9/11). Οι 95 από αυτούς είναι σε ηλικία από 40 έως 64 ετών και έχουμε και 5 που είναι στην κατηγορία από 18 έως 39 ετών. Αυτό σημαίνει πως ο κορονοϊός δε σέβεται ηλικίες και όλοι πρέπει να προσέχουν».

«Ζήτημα υπευθυνότητας οι κλίνες ΜΕΘ»

Ο καθηγητής σπεύδει να απαντήσει επίσης σε όσους παραπονιούνται γιατί η Ελλάδα δεν έχει χιλιάδες κλίνες στις ΜΕΘ και τονίζει πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί το σύστημα υγείας της χώρας και όχι να ρυθμίζει τον εφησυχασμό των πολιτών και εξηγεί: «Πριν την πανδημία ως Ελλάδα είχαμε 5,5 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 13,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό και μόνο η Γερμανία είχε 29,5 κλίνες ανά 100.000 πληθυσμό. Κάθε μέρα προστίθενται νέες κλίνες, έχουμε περάσει τις 1.063 και κάθε μέρα αυτό το νούμερο αλλάζει. Επομένως τώρα είμαστε κοντά στις 10 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Αν υποθέσουμε πως θα είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για το σύστημα υγείας, αλλά δεν θα έλυνε το πρόβλημα της πανδημίας. Δεν θα έπρεπε να ήταν κριτήριο για τη συμπεριφορά των πολιτών έναντι της πανδημίας, δηλαδή, δεν θα έπρεπε να ήταν κριτήριο εφησυχασμού και υπευθυνότητας. Γιατί όταν δεν είσαι υπεύθυνος γεμίζεις μέσα σε λίγες ημέρες και 10.000 κλίνες ΜΕΘ. Και μετά ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ερχόμαστε πάλι στο μηδέν».

«Ο ένας στους δύο δεν τα καταφέρνει»

Σοκαριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σχετικά με το κεφάλαιο των διασωληνωμένων. Η αλήθεια είναι πως πολλοί πιστεύουν πως όσοι διασωληνώνονται βγαίνουν αλώβητοι από τη μάχη με τον COVID-19. Η πραγματικότητα με βάση τις ιατρικές καταγραφές είναι πολύ σκληρή σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο καθώς περίπου ο ένας στους δύο διασωληνωμένους δεν να καταφέρνει: «Στην Ελλάδα η θνητότητα στους διασωληνωμένους είναι στο 43%. Να φανταστείτε μάλιστα πως το ποσοστό αυτό δεν είναι από τα πιο υψηλότερα. Στο Σαν Φραντσίσκο η θνητότητα ήταν στο 62% των διασωληνωμένων. Ναι, σε ποσοστό κοντά ο ένας στους δύο διασωληνωμένους δεν θα τα καταφέρει. Μην περιμένουμε πως θα βγούμε αλώβητοι σε ποσοστό 100%».

Περισσότερα στο ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.