ΠΟΕΔΗΝ: Δέκα μέρες ζωής για το σύστημα υγείας. Εκτός ελέγχου η Θεσσαλονίκη


Στη δραματική προειδοποίηση και εκτίμηση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει δέκα μέρες ζωής στην περίπτωση που συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τόσο η διασπορά του νέου κορονοϊού, όσο και οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19, προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «οι αντοχές του συστήματος έχουν εξαντληθεί και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες».

«Πολλοί ασθενείς καταλήγουν πια εκτός ΜΕΘ», σημειώνει, τονίζοντας πως οι αεροδιακομιδές διασωληνωμένων περιστατικών με κορονοϊό είναι πολύ επικίνδυνες έως αδύνατες, επειδή οι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά ασταθείς.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χθες, Παρασκευή, το Νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκίνησε την εφημερία του με 37 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ στις συνολικά 37 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει. Ακόμα και 3 κλίνες ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν εκτάκτως από τη μετατροπή των χειρουργικών αιθουσών είναι κατηλειμμένες.

Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκεται σε 100% πληρότητα στις 23 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει, ενώ σε ΜΕΘ 5 κλινών μετατρέπεται η αίθουσα ανάνηψης.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες ΜΕΘ από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών και 7 κλίνες ΜΕΘ είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο Νοσοκομείο Γεννηματάς, χωρίς όμως το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, όλες οι άλλες ΜΕΘ που λειτουργούν είναι γεμάτες.

Γεμάτες ΜΕΘ και μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού στην Αττική


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, και στην Αττική γεμίζουν οι ΜΕΘ και για να λειτουργήσουν μετακινείται προσωπικό από κέντρα υγείας και άλλα νοσοκομεία.

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση με τα κρεβάτια ΜΕΘ έχει ως εξής:
Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: έχει 100% πληρότητα (14 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 14 διαθέσιμες)
Νοσοκομείο Ελπίς: έχει 100% πληρότητα (6 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 6 διαθέσιμες)
Νοσοκομείο Γεννηματάς: έχει πληρότητα 10 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 11 διαθέσιμες
Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: έχει πληρότητα 24 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 28 διαθέσιμες
Νοσοκομείο Σωτηρία: έχει πληρότητα 45 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 79 διαθέσιμες
Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: έχει 100% πληρότητα (4 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 4 διαθέσιμες,
Νοσοκομείο Βούλας: έχει 100% πληρότητα (12 κατηλειμμένες ΜΕΘ στις συνολικά 12 διαθέσιμες)
Νοσοκομείο Θριάσιο: έχει πληρότητα 7 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 8 διαθέσιμες
Νοσοκομείο Αττικόν: έχει πληρότητα 17 κατηλειμμένων ΜΕΘ στις συνολικά 23 διαθέσιμες

Μεγάλη είναι η διασπορά του κορονοϊού και στη Λάρισα, όπου οι ΜΕΘ γέμισαν παρά τις νέες κλίνες. Ενδεικτικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι γεμάτα 11 από τα 12 κρεβάτια και στο Γενικό 20 στα 20.

«Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει» σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και στο Νοσοκομείο Καβάλας, όπου η μία στις τρεις εισαγωγές είναι περιστατικά κορονοϊού. Μάλιστα η ΜΕΘ 12 κλινών λειτούργησε πριν λίγες ημέρες και νοσηλεύει 11 διασωληνωμένους.

Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο του Ρίου (6 στις 6) και στον Άγιο Ανδρέα (5 στις 6).

«Εάν πάμε έτσι σε 10 ημέρες ημέρες θα έχει ηττηθεί το σύστημα από τον κορονοϊό. Ως εκ τούτου από τώρα ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Μάσκες και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.