Βασιλακόπουλος: Αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε σε λίγο θα πεθαίνουν αβοήθητοι


Ελπίζω στην Αθήνα να πιεστεί το σύστημα υγείας λιγότερο και να μη δούμε εικόνες όπως στην Ιταλία και στο Βέλγιο, τόνισε στο Open TV ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας

«Από το 2012 μέχρι το 2019 οι κλίνες μειώνονταν. Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κλίνες Εντατικές Θεραπείας, 5,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία έφταναν περίπου τις 30. Σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες» τόνισε στο Open TV ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας. Σχετικά με τη λειτουργία των ΜΕΘ υπογράμμισε ότι «απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο προτού τις στελεχώσουν».

«Αν είχαμε 10.000 κλίνες εντατικής θεραπείας και τις γεμίζαμε όλες με ασθενείς με κορονοϊό, με μαθηματική ακρίβεια θα έχαναν τη ζωή τους 4.000. Η θνητότητα είναι περίπου 40%» τόνισε σχετικά με την ασφυξία που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι η μάχη πρέπει να δοθεί πριν φτάσουμε στις μονάδες εντατικής θεραπείας. «Ακόμα και να είχαμε όλα τα λεφτά δε γίνεται να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες εντατικής θεραπείας μέσα σε ένα ή δύο μήνες» υπογράμμισε.

«Ελπίζω στην Αθήνα να πιεστεί το σύστημα υγείας λιγότερο και να μη δούμε εικόνες όπως στην Ιταλία και στο Βέλγιο. Αν δεν κάνουμε, ο καθένας μας, το μάξιμουμ το δυνατοτήτων που μπορεί, σε λίγο θα πεθαίνουν συγγενείς μας, πιθανόν και αβοήθητοι. Κανένα σύστημα δεν είναι ανεξάντλητο» τόνισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.