Ανησυχία για τη «μεγάλη έξοδο». Δεν απέκλεισε να περάσουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ


Ομαλά φαίνεται πως εξελίσσονται οι πρώτες ώρες του νέου lockdown, με τους πολίτες να πειθαρχούν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού και τους δρόμους της Αθήνας να θυμίζουν για ακόμη μια φορά μέρες Μαρτίου.
Η κίνηση είναι, ωστόσο, λίγο πιο αυξημένη, κυρίως επειδή είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Το δεύτερο lockdown έχει ως βασικό στόχο να μειωθούν τα κρούσματα ανά την Ελλάδα και να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο φαίνεται πως είχε φτάσει κοντά στα όριά του.

Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί στις υγειονομικές Αρχές η «μεγάλη έξοδος» των Αθηναίων προς την επαρχία.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από τις 6:00πμ της Παρασκευής μέχρι την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου, πέρασαν τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας 73.637 οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα διόδια της Αθηνών - Κορίνθου πέρασαν 39.077 οχήματα και από την Αθηνών – Λαμίας 34.560.

«Από νωρίς το πρωί υπάρχουν ορισμένοι οδηγοί που προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια χωρίς, όμως, να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Τροχαία, φυσικά, τους γυρίζει πίσω. Πρέπει να ενστερνιστούν όλοι ότι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων είναι και θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί», είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΛ.ΑΣ.

Από το πρωί, η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε σαρωτικούς ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις παράβασης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας οι αστυνομικοί έκοβαν κλήσεις 150 ευρώ, καθώς το πρωί δεν είχε δημοσιευτεί ακόμη η ΚΥΑ που διπλασιάζει το πρόστιμο σε 300.

Σε άλλες μικρότερες παραβάσεις, οι αστυνομικοί προχωρούσαν σε αυστηρές συστάσεις.

Το στοίχημα "Χριστούγεννα"

Με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και ορθή χρήση της μάσκας (τη μυτούλα μέσα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος), το μεγάλο «στοίχημα» είναι τώρα είναι μετριαστεί η εξάπλωση της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε μια φαινομενική κανονικότητα τα Χριστούγεννα.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επί του θέματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Σε αυτή την χρονική συγκυρία η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, μας επιβάλλει με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας και κυρίως την ελευθερία στη μετακίνηση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κοινό αγώνα τον οποίο όλοι δίνουμε.

Κατά συνέπεια κρίνω ότι και αυτές οι δύο αξίες δεν έρχονται σε σύγκρουση, διότι ελεύθερα επιλέγουμε ως συνειδητοί πολίτες να κάνουμε το σωστό σε αυτή τη συγκυρία το οποίο δεν είναι άλλο από το να ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και να δεχτούμε την ανάγκη να περιοριστούμε πρόσκαιρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να μπορέσουμε σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, να σώσουμε το Δεκέμβριο σε οικονομικό επίπεδο, να κάνουμε Χριστούγεννα τα οποία σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα από αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος δεν απέκλεισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο OPEN το ενδεχόμενο να περάσουμε Χριστούγεννα σε καραντίνα.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκτιμώντας ωστόσο πως εάν τηρηθούν τα μέτρα θα αποδώσουν.

Ο κ. Παναγιωτακ
όπουλος αποκάλυψε, μάλιστα, πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν 295 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Σοκαριστικά στοιχεία για τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν και στοιχεία που παρουσίασε σήμερα για την Αττική σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ.

«Αυτή την στιγμή βλέπουμε μια μετάδοση του κορονοϊού περίπου 1,5 – 2%, δηλαδή περίπου 60.000 – 80.000 ενεργούς φορείς αυτή την στιγμή στην κοινότητα στα 4,2 εκατομμύρια πληθυσμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Καθημερινά λαμβάνουμε δείγμα από την Ψυτάλλεια, αναλύουμε το ιικό φορτίο κορωνοϊού και παραδίδουμε τα αποτελέσματα στην Επιτροπή Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας».

Σημείωσε δε, πως τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν πως είναι σταθερά υψηλό το ιικό φορτίο του κορονοϊού και ότι βρισκόμαστε στην άνοδο του δεύτερου μεγάλου κύματος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει γίνει από την επιτροπή του υπουργείου Υγείας η αντιστοίχιση του ιικού φορτίου με τα κρούσματα στο πληθυσμό και έχουν δει την συσχέτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.