Μητσοτάκης: Η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το «άνοιγμα» του Τουρισμού το καλοκαίρι


Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο βήμα αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, για να κάνουμε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια.
«Από όλους μας εξαρτάται να κάνουμε ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο μακριά από ανούσιους καυγάδες», πρόσθεσε.
- Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόστηκε έναντι του κορονοϊού από το Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε το πρώτο lockdown.
- Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τους αριθμούς, όπως για παράδειγμα τις κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα, αντί να παραθέσω στοιχεία σχετικά με πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που δήλωσε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου:
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις είναι να αυξηθούν τα κρεβάτια, οι κλίνες ΜΕΘ και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και βλέπουμε ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες γίνονται θετικά βήματα ως προς αυτό».
«Θα πω ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδίως τον τομέα των ΜΕΘ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει έναν αποτελεσματικό Πολιτικής Προστασίας, σε σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ έναντι του κορονοϊού, γεγονός που μας κατατάσσει εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στόχος μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες αλλά συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τη μία και την προστασία και ενίσχυση των πολιτών αλλά και της οικονομίας από την άλλη. Στόχος μας υπήρξε πάντοτε η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Το στοίχημα που είχα διατυπώσει: Έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε ένα δεύτερο lockdown, λαμβάνοντας μια σειρά από «χαλαρά», τοπικά, στοχευμένα μέτρα; Δυστυχώς την απάντηση την ξέρουμε όλες οι χώρες της Ευρώπης. Δεν τα καταφέραμε και δυστυχώς προχωρήσαμε στο δεύτερο lockdown. Και προχωρήσαμε στο δεύτερο lockdown λόγω των αδιαμφισβήτητων στοιχείων που έδιναν οι επιστήμονες και καταδείκνυαν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το «άνοιγμα» του Τουρισμού το καλοκαίρι. «Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το "άνοιγμα" του Τουρισμού, θα το είχαμε δει από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».
Η αντιπολίτευση μας ζητούσε από το Μάιο να ανοίξουμε τον Τουρισμό και ειδικά ο κ. Τσίπρας, με τοποθέτησή του στη Βουλή.
Tι προβλέπει η διαδικασία βάσει του Κανονισμού της Βουλής
Η συζήτηση διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής ξεκινά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν συνεχεία, θα υπάρξει δευτερολογία - απάντηση του κ. Μητσοτάκη και αμέσως μετά θα δευτερολογήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Η συζήτηση στη Βουλή θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.
Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος σε όλους για να τοποθετηθούν.
Σημειώνεται ότι στην παρούσα Βουλή, έχουν διεξαχθεί άλλες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας), και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της κυρίας Γεννηματά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.