Κικίλιας: Επιστρατεύονται όλα τα μέσα του συστήματος υγείας στη μάχη του κορονοϊού


Για την κατάσταση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας μίλησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, την ώρα που σημειώθηκε νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων από κορονοϊό.
Ξεκίνησε λέγοντας πως δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη, και άλλοι νομοί πιέζονται από τη διασπορά του κορονοϊού.

«Η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι θέμα μόνο ΜΕΘ, όσες και αν ανοίξουν, πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό».

Στη συνέχεια είπε πως ήδη αξιοποιείται το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424 και πως ιδιωτικά νοσοκομεία ρίχνονται στη μάχη για να ανακουφιστεί το ΕΣΥ. Όπως είπε ξεκινήσαμε από 43 κλίνες και έχουν ανοίξει δεκάδες στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε πως «θα στηρίξουμε τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα».

Στη συνέχεια είπε πως κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες.

«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας».

Ακόμη, έκανε θερμή παράκληση να στηρίξουμε όλοι το lockdown. Ερωτώμενος για το εάν θα υπάρξει παράταση, είπε:

«Δεν προτρέχω, αφήνω τους ειδικούς να παρουσιάζουν τα στοιχεία και να αποφασίζουν. Ανάλογα με το πώς θα πορεύεται η νόσος θα είναι και η αντίδρασή μας».

Στη συνέχεια μίλησε για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία.

Για να μην δούμε εικόνες Ιταλίας είπε πως αυτό εξαρτάται και αφορά το σύνολο της οργανωμένης πολιτείας. «Παλεύουν οι γιατροί μας και οι νοσηλευτές μας κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Όπως είπε, όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στην εθνική αυτή προσπάθεια. «Να σεβαστούμε τους μεγάλους, τις ευπαθείς ομάδες, να φοράμε τη μάσκα μας, να μην κολλήσουμε την οικογένειά μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, έχουμε δύσκολους μήνες ακόμα μπροστά μας, υπάρχουν εξελίξεις για το εμβόλιο, πρέπει να αντέξουμε το επόμενο διάστημα.

Για τα σχολεία είπε πως «εάν στις επόμενες μέρες δεν δούμε βελτίωση κυρίως στη Θεσσαλονίκη τότε θα ζητήσουμε να κλείσουν τα σχολεία». Σημείωσε όμως πως δεν θέλει να προτρέξει.

Για τις ΜΕΘ έδωσε κάποιες διευκρινίσεις λέγοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι για ανθρώπους που δεν έχουν κορονοϊό. Δηλαδή τροχαία, ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά και σοβαρά χειρουργεία.

Εξήγησε πως «μεταφέρουμε non covid περιστατικά σε ιδιωτικές ΜΕΘ και τις ΜΕΘ αυτές τις παρέχουμε στο ΕΣΥ».

Αναφορικά με την αιμοδοσία και το κωδικό πρέπει να γράφουμε για την μετακίνηση είπε:

«Νομίζω ότι θα πρέπει γι' αυτό να μιλήσετε με την Πολιτική Προστασία. Νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πάει σε νοσοκομείο και να δώσει αίμα. Για το θέμα sms θα επικοινωνήσω εγώ με την Πολιτική Προστασία για να λυθεί το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.