Πώς και πού γίνονται τα τεστ Covid όσο διαρκεί το lockdown στη χώρα


Σχεδόν σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα συνεχίζουν να γίνονται κανονικά τα τεστ εν μέσω lockdown

Μειωμένα φοβούνται ότι θα είναι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί όχι όμως επειδή θα έχει καμφθεί ο κορονοϊός στη χώρα μας, αλλά εξαιτίας των μειωμένων τεστ εν μέσω lockdown. Άλλωστε οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ πολλοί θεωρούν ακόμη και ότι δεν γίνονται τα τεστ εξαιτίας της νέα καραντίνας.

Γεγονός που προβληματίζει δεόντως τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας αλλά και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, σύμφωνα με το ethnos.gr. Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει στην υποεκτίμηση της επιδημίας στη χώρα μας. Οι ειδικοί επιστήμονες που παρακολουθούν μέρα μέρα την επιδημιολογική πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, θεωρούν βέβαιον ότι λόγω του lockdown οι πολίτες θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, ειδικά όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ελαφρά συμπτώματα του Covid, αλλά και στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Τεστ στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Πάντως τα τεστ συνεχίζονται κανονικά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όπου βέβαια οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το κόστος από την τσέπη τους. Μάλιστα για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να μπουν τα rapid test σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας, όπου μέχρι σήμερα πραγματοποιούνταν κυρίως τα τεστ PCR για το αποτέλεσμα των οποίων απαιτούνται αρκετές ώρες ενίοτε και μέρες λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας μεταφοράς των δειγμάτων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το υπουργείο Υγείας για την αποστολή αναλώσιμων υλικών για rapid test στα περισσότερα Κέντρα Υγείας της χώρας, ενώ ήδη στη Βόρεια Ελλάδα λόγω του αυξημένου ιικού φορτίου που είχε καταγραφεί πριν το ολικό lockdown, τα Κέντρα Υγείας πραγματοποιούν rapid test εδώ και λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου και τα 46 Κέντρα Υγείας που είναι ενταγμένα στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης έχουν προμηθευτεί από το υπουργείο Υγείας και κάνουν και rapid test.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί σύμφωνα με το ethnos.gr πως με την ενεργοποίηση και των Κέντρων Υγείας με τα rapid test, θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία όπου μέχρι σήμερα έσπευδαν οι πολίτες για το τεστ του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά τα σημεία διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στο δημόσιο τομέα. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων (PCR) Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Οι πολίτες που παρουσιάζουν συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό μπορούν να μεταβαίνουν κανονικά για τεστ στις μονάδες υγείας, ενώ κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει προηγουμένως επικοινωνία με το σημείο του εργαστηριακού ελέγχου ώστε να μην παρατηρηθεί συνωστισμός σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.