Λινού: Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τα κρούσματα είναι πολλά περισσότερα


Σχετικά με την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αναφέροντας πως αυτό που βλέπουμε «είναι η κορυφή του παγόβουνου», ενώ «τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα».
«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολύ περισσότερα τα πραγματικά κρούσματα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας για την πανδημία.

Την ίδια ώρα αναφορικά με το lockdown δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «πραγματικό lockdown είναι μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις απόλυτα αναγκαίες καταστάσεις. Δηλαδή πάω στο φαρμακείο, πάω στο σούπερ μάρκετ».

«Δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα. Πρέπει να τα κάνεις και εύκολα στην εφαρμογή τους. Εκεί υστερούμε» συμπλήρωσε.

Για τα δημοτικά σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία και το αν το επόμενο βήμα θα είναι να κλείσουν η καθηγήτρια δήλωσε:

«Δεν ξέρω αν είναι το επόμενο βήμα. Εγώ πριν αποφασίσω αν είναι το επόμενο βήμα ή όχι θα ήθελα να δω μια τυχαιοποιημένη μελέτη. Να πάρω αντιπροσωπευτικό δείγμα από όλα τα παιδάκια της χώρας και να δω αν τα παιδάκια αυτά όντως νοσούν ή όχι» ανέφερε.

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην αρχή του Νοεμβρίου:

«Υπήρξε μια μελέτη στο Science στις 6 του μηνός η οποία μπορεί να ανατρέψει όλα μας τα δεδομένα. Είχαν πάρει αίμα από παιδάκια προ κορονοϊού και βρήκαν ότι τα παιδιά είχαν αντισώματα προς κορονοϊούς πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες».

Για τη Θεσσαλονίκη

Στη συνέχεια αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού είπε πως: «Όταν μιλάμε για εκθετικές αλλαγές, όπως είχαμε στην αύξηση, σημαίνει ότι μπορεί ραγδαία τα κρούσματα να πέσουν και να τα καταφέρουμε σε δυο εβδομάδες».

Για τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στο «κόκκινο» η κ. Λινού είπε ότι:

«Στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς, είχαμε πιστέψει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα επειδή δεν κάναμε τεστ και δεν ξέραμε ότι υπάρχουν. Πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα και να είναι δύσκολο να πέσουν και η εφαρμογή των μέτρων να έχει αφήσει απ' έξω κοινότητες ή ομάδες του πληθυσμού που δεν τα εφαρμόζουν ή δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν».

Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει υπουργός Υγείας

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή επανέλαβε την πρότασή του για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι προσωπικό με τον κ. Κικίλια, αλλά τον έχει υπερβεί η κρίση.

Αναφορικά με το ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να αναλάβει υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής, ανέφερε ενδεικτικά την καθηγήτρια Αθηνά Λινού η οποία δεν είχε σταματήσει να προειδοποιεί για τους κινδύνους του δεύτερου κύματος.

Από την πλευρά της η κ. Λινού σχολίασε ότι «η απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση δεν έχει κανένα νόημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλα πράγματα για τα οποία εγώ πραγματικά καίγομαι: για το τι θα γίνει με τον κορονοϊό και πώς θα εφαρμόσουμε τα καλύτερα δυνατά μέτρα σαν χώρα και να προστατευθούμε όλοι».

Για το αν διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης και αν θεωρεί ικανό τον Βασίλη Κικίλια ως υπουργό Υγείας η κ. Λινού υποστήριξε ότι:

«Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και την περίοδο που ήταν φοιτητής, παρακολούθησε τα μαθήματά μου. Γιατί να έχω αντίρρηση;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.