Λινού: Δεν έχουμε τελειώσει με το 2ο κύμα. Τι πρέπει να προσέξουμε στις γιορτές


Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis μιλώντας στο CNN Greece, υπογράμμισε ότι δεν έχουμε τελειώσει με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Παρά την υποχώρηση των κρουσμάτων και τη (μικρή) μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να αναστραφεί η σημερινή τάση.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα αυξημένος για την περίοδο που θα ακολουθήσει τις γιορτές.

Οι κανόνες

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τρεις βασικούς κανόνες κατά την εορταστική περίοδο:
1. Με τους ίδιους ανθρώπους που θα κάνουμε Χριστούγεννα να κάνουμε και Πρωτοχρονιά. Να παραμείνουμε δηλαδή στην κοινωνική «κάψουλά» μας.
2. Όχι περιττές συναναστροφές κατά τη διάρκεια των εορταστικών αγορών.
3. Άμεση απομόνωση από τον κοινωνικό και οικογενειακό περίγυρο με το πρώτο «ύποπτο» σύμπτωμα.


Για τα rapid test

H Αθηνά Λινού εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το πρόγραμμα των μαζικών rapid test που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τρία είναι τα προβλήματα που διακρίνει:
- Τα τεστ δεν θα είναι αντιπροσωπευτικά αφού θα γίνονται με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής στο διαδίκτυο. Επομένως, δεν θα εξετάζονται όσοι τηρούν με μικρότερη προσοχή τα μέτρα, αφού αυτοί δεν είναι πιθανό να δηλώσουν συμμετοχή.
- Δεν θα συμμετάσχουν στα τεστ όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δηλαδή κοινωνικές ομάδες όπως οι φυλακισμένοι, οι άστεγοι ή οι Ρομά, στις οποίες παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.
- Τα τεστ θα ξεκινήσουν στις 28 Δεκεμβρίου, κάτι που θα σημάνει ότι οι ασυμπτωματικοί θα κάτσουν κανονικά στα εορταστικά τραπέζια.

Καμία χαλάρωση

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση του lockdown κατά τη διάρκεια των γιορτών. Μόνο το αντίθετο μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι:

«Το βασικό ζητούμενο και στις γιορτές, αλλά και στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία να είναι η ίδια οικογένεια που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Όσο πιο στενός είναι τόσο μικρότερος ο κίνδυνος διασποράς του ιού».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Και στις γιορτές θα παραμείνουμε αυστηρά στο σημερινό ωράριο. Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων. Ενδεχομένως να υπάρξει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.