Μικροπλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πλακούντες εμβρύων


Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στα έμβρυα

Μικροπλαστικά σωματίδια έχουν αποκαλυφθεί στον πλακούντα των αγέννητων μωρών για πρώτη φορά, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι «ήταν θέμα μεγάλης ανησυχίας».

Η επίδραση στην υγεία των μικροπλαστικών στο σώμα είναι ακόμη άγνωστη. Αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του εχθρού. Τα σωματίδια είναι πιθανό να έχουν καταναλωθεί ή να αναπνεύσει από τις μητέρες.

Τα σωματίδια βρέθηκαν στον πλακούντα από τέσσερις υγιείς γυναίκες που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις. Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν τόσο στις εμβρυϊκές όσο και στις μητρικές πλευρές του πλακούντα και στη μεμβράνη εντός της οποίας αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βρέθηκαν δώδεκα πλαστικά σωματίδια. Μόνο περίπου 4% κάθε πλακούντα αναλύθηκε, ωστόσο, υποδηλώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ υψηλότερος. Όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά βαμμένα μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ και μπορεί να προέρχονταν αρχικά από συσκευασίες, χρώματα ή καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα μικροπλαστικά είχαν ως επί το πλείστον 10 μικρά σε μέγεθος (0,01 mm), που σημαίνει ότι είναι αρκετά μικρά ώστε να μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια μπορεί να έχουν εισέλθει στο σώμα των μωρών, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να το αξιολογήσουν.


Διαβάστε επίσης:

Σύψας: Προβληματισμός για τις εικόνες συνωστισμού στους δρόμους

#Μένουμε_στο_σπίτι_Μαγειρεύουμε_στο_σπίτι: Καραμελωμένα φρούτα με παγωτό βανίλια και σάλτσα φράουλας

«Είναι σαν να έχεις ένα μωρό cyborg: δεν αποτελείται πλέον μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά από ένα μείγμα βιολογικών και ανόργανων οντοτήτων», δήλωσε ο Antonio Ragusa, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο San Giovanni Calibita Fatebenefratelli στη Ρώμη και ο οποίος ηγήθηκε του μελέτη. «Οι μητέρες σοκαρίστηκαν.»

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International , οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Λόγω του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εχθρού και στο να ενεργεί ως διεπαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων είναι θέμα μεγάλη ανησυχία. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εκτιμηθεί εάν η παρουσία μικροπλαστικών μπορεί να προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις ή μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τοξικών ρύπων, με αποτέλεσμα βλάβη.



Οι πιθανές επιπτώσεις των μικροπλαστικών στα έμβρυα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, ανέφεραν. Τα σωματίδια δεν βρέθηκαν σε πλακούντα από δύο άλλες γυναίκες στη μελέτη, κάτι που μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά έχει φτάσει σε κάθε μέρος του πλανήτη, από την κορυφή του όρους Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς . Οι άνθρωποι είναι ήδη γνωστό ότι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω τροφής και νερού και για να τα αναπνέουν.

Η επίδρασή τους στο σώμα είναι άγνωστη, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αξιολογηθεί το ζήτημα, ιδιαίτερα για βρέφη. Τον Οκτώβριο, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα μωρά που τρέφονται με γάλα γάλα σε πλαστικά μπουκάλια καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια την ημέρα . Το 2019, οι ερευνητές ανέφεραν την ανακάλυψη σωματιδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην εμβρυϊκή πλευρά των πλακούντων , υποδεικνύοντας ότι τα αγέννητα μωρά εκτίθενται επίσης στον βρώμικο αέρα που παράγεται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και την καύση ορυκτών καυσίμων.

Οι Ιταλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρωτόκολλο χωρίς πλαστικά για την παράδοση των μωρών προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση των πλακούντων. Οι μαιευτήρες και οι μαίες χρησιμοποίησαν βαμβακερά γάντια για να βοηθήσουν τις γυναίκες στην εργασία και μόνο στο βαμβάκι χρησιμοποιήθηκαν βαμβακερές πετσέτες.

Ο Andrew Shennan, καθηγητής μαιευτικής στο King's College London, δήλωσε στο Daily Mail ότι ήταν καθησυχαστικό ότι τα μωρά στη μελέτη είχαν φυσιολογικές γεννήσεις, αλλά «είναι προφανώς προτιμότερο να μην έχουν ξένα σώματα ενώ το μωρό αναπτύσσεται».

Η Elizabeth Salter Green, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα χημικών Chem Trust, δήλωσε: «Τα μωρά γεννιούνται προ-μολυσμένα. Η μελέτη ήταν πολύ μικρή αλλά παρόλα αυτά σηματοδοτεί μια πολύ ανησυχητική ανησυχία. "

Μια ξεχωριστή πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα νανοσωματίδια πλαστικού που εισπνεύστηκαν από έγκυους αρουραίους εργαστηρίου εντοπίστηκαν στο ήπαρ, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στα νεφρά και στον εγκέφαλο των εμβρύων τους.


theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.