Πού έρχονται αυστηρά lockdown


Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού στη Δυτική Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος από ό,τι σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται προ των πυλών καθολικού lockdown.

Στο μέτωπο του συστήματος υγείας, οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο στόχος της επιτροπής λοιμωξιολόγων να φτάσουμε τους 300 διασωληνωμένους ως τα Χριστούγεννα μοιάζει να απομακρύνεται. Σήμερα ανακοινώθηκαν 552 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ 85 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Φαίνεται πως η διάδοση του κορονοϊού επιμένει σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε περισσότερες από 5 εβδομάδες σε καθεστώς lockdown.

Διέκοψαν τη συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι - Θα συνεχίσουν το πρωί

Αυτός είναι και ο λόγος που οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να ζητούν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων σε περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα μοιάζει επιβαρυμένη, ειδικά για περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα όπου τα στοιχεία δείχνουν την κατάσταση να βαίνει εκτός ελέγχου με υπερεστίες μετάδοσης σε επιχειρήσεις αλλά και σε οικογενειακές συναθροίσεις, ωστόσο τους ειδικούς προβληματίζει η εικόνα και σε όμορους δήμους.

Η επιτροπή ειδικών συνεδρίαζε όλο το απόγευμα της Τετάρτης για το θέμα, χωρίς ωστόσο να καταλήξει. Οι ειδικοί διέκοψαν τη συνεδρίασή τους αργά το βράδυ, για να συνεχίσουν αύριο το πρωί και να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Ενδεχομένως, και εφόσον το υποδείξουν οι λοιμωξιολόγοι, ο κ. Πέτσας να ανακοινώσει νέα μέτρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι η επιβολή αυστηρότερων μέτρων τύπου συνολικού lockdown όπως είχε επιβληθεί τον Μάρτιο.

Προειδοποίηση για τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων, που παραπέμπουν σε σκληρότερα τοπικά lockdown για την Δυτική Αττική, καθώς και την Κοζάνη απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, «μετά τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στις περιοχές: Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Γρεβενών, Πιερίας, Δράμας, Κοζάνης, Ροδόπης, Πέλλας και Λάρισας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό συνεδρίασε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα» είπε ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη με τοπικούς φορείς στη Δυτική Αττική

Σε έκτακτη σύσκεψη στη Δυτική Αττική για τα μέτρα κατά του κορονοϊού συμμετείχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μετά την ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε τονίσει ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», παραθέτοντας αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία.

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολικό lockdown σε τοπικό επίπεδο

Την ίδια ώρα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το όπλο του ολικού lockdown σε τοπικό επίπεδο σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, το ενδεχόμενο σκλήρυνσης των μέτρων δεν είναι ανοιχτό μόνο για περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

«Έχουμε παρατηρήσει σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι σε κάποιες περιφερειακές ενότητες είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιοχές, στις οποίες θα αναφερθεί και συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας το απόγευμα, εάν επιμείνουν τα κρούσματα υψηλά και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίσει να είναι υψηλή, τότε δεν θα έχουμε καμία επιλογή να πάρουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η κυβέρνηση δεν συνολικά δεν εξετάζει κανένα σενάριο χαλάρωσης των μέτρων έως τις 7 Ιανουαρίου, γιατί όπως τόνισε εμφατικά: «Η χαλάρωση θα ήταν λάθος σήμα στο τι έχουμε μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι να δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα το οποίο τρίτο κύμα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο».

Όπως σημείωσε ο κύριος Πέτσας, στο χρονικό διάστημα έως στις 7 Ιανουαρίου πρώτος στόχος είναι να μην διαταραχθεί η πτωτική πορεία που καταγράφεται και εξέπεμψε εκ νέου σήμα τήρησης των μέτρων.

«Αν αυτό το καταφέρουμε και επαναλαμβάνω αυτό εξαρτάται απολύτως από τη συμπεριφορά μας τις ημέρες των γιορτών, τότε δεν υπάρχει λόγος παράτασης, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς

Εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη του β' κύματος της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στη Δυτική Αττική.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Επιπλέον, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας των 192 στελεχών για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, εκ των οποίων 30 στελέχη τοποθετούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα έχει την ευκαιρία να επιβλέψει από κοντά τις προετοιμασίες που γίνονται για την υποδοχή τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.