Σαρηγιάννης: Πώς μπορούν να ανοίξουν λιανεμπόριο, γυμνάσια και λύκεια στις 18 Ιανουαρίου


Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού από το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα, θα επηρεάσει τη διασπορά του κορονοϊού «λελογισμένα», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής και σοβαρής τήρησης της τηλεργασίας στο επόμενο διάστημα. 
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1, για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών καθώς και των σχολείων ειδικής αγωγής, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη μείωση της καινούργιας διασποράς ειδικά με τους γονείς γύρω από τα σχολεία».

Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να εξελιχθεί «ομαλά» υπό την προϋπόθεση τήρηση των μέτρων, ενώ σχολιάζοντας την αναμενόμενη εκ νέου αυξημένη εξάπλωση του ιού, είπε: «Αν είναι λελογισμένη μπορεί να είναι και διαχειρίσιμη».

Όπως εκτίμησε, τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα πάνω από 950 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ για τη δύσκολη εξίσωση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του λιανεμπορίου μαζί με γυμνάσια και λύκεια στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε:

«Είναι κάτι που θα θέλαμε όλοι, είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και να μην έχουμε σημαντική αύξηση τον Φεβρουάριο. Όμως δεν είναι ανέφικτο αν πάρουμε μέτρα του τύπου απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων και σε σχολεία, αύξηση των τεστ ανίχνευσης με rapid test σε περιοχές που δείχνουν ως δυναμικά μοντέλα να έχουν αυξημένο κίνδυνο διασποράς -πριν καν αυτό φανεί να συμβαίνει- ώστε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης».

«Αν σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης μπορούμε να τιθασεύσουμε την αναζωπύρωση», υπογράμμισε.

Μάλιστα, επεσήμανε την ανάγκη τήρησης του μέτρου της τηλεργασίας, προκρίνοντάς την ως βασική παράμετρο για την επαναλειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν «παγώσει» λόγω lockdown.

«Να εφαρμόσουμε επιτέλους με σοβαρότητα την τηλεργασία τουλάχιστον στον βαθμό που ο νόμος επιβάλλει. Ξέρω με στοιχεία ότι δεν είχε εφαρμοστεί τόσο αυστηρά τον Νοέμβριο και αυτό ήταν ένα από τα προβλήματα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού», τόνισε ο καθηγητής.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορούμε να ανοίξουμε, διαφορετικά θα δούμε αύξηση και δεν θα φταίνε τα μοντέλα. Θα φταίμε εμείς», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.