Γώγος: Πιθανό άνοιγμα σχολείων και εστίασης σε 2 εβδομάδες


Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου, απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» είπε ο καθηγητής αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Αν αυτό πάει καλά, θα προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα, αν δεν πάει καλά πάμε πίσω σε όλα» είπε.

Ερωτώμενος για το άνοιγμα της εστίασης ο καθηγητής είπε πως υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από αυτό, αλλά καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμη.

«Εάν τα πράγματα πηγαίνουμε όπως πηγαίνουν και κρατηθούν τα δεδομένα αυτά, θα το δούμε κι αυτό» είπε.

Είναι αλήθεια ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα αποκλιμάκωσης, και υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που σχεδιάζαμε και υπολογίζαμε, δήλωσε εξηγώντας πως η απόφαση για οριζόντιο άνοιγμα σχετίζεται κυρίως με την σταθερά βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα που έχουμε τον τελευταίο καιρό.

«Δεκαπέντε μέρες μετά την πρωτοχρονιά μάλιστα» τόνισε εξηγώντας πως έχουμε επιδημιολογική αποτύπωση για τις γιορτές που πέρασαν ενώ μένει να δούμε τα δεδομένα από τα Θεοφάνια.

«Πιστεύω κι ελπίζω να είναι τα ίδια δεδομένα», πρόσθεσε επισημαίνοντας πως η εικόνα της πορείας της πανδημίας στη χώρα είναι καλή παρά τους φόβους που υπήρχαν λόγω της κινητικότητας και του ιικού φορτίου των λυμάτων.

Αναφορικά με το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο το οποίο παίρνει η χώρα με το άνοιγμα της αγοράς σε αυτή τη φάση, ο καθηγητής δήλωσε πως αυτό είναι όντως μεγάλο λέγοντας συγκεκριμένα πως «πάντα στις περιπτώσεις που ανοίγουμε κάτι υπάρχει ρίσκο».

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γώγος επισήμανε πως αυτό το ρίσκο γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί για αυτό και η επανέναρξη αφορά κάθε φορά μεμονωμένα μια δραστηριότητα ούτως ώστε να εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτή πριν αποφασιστεί η επανέναρξη μιας άλλης.


Όλα αυτά τα μέτρα χαρακτηρίζονται από αβεβαιότητα, είπε επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων πως η κατάσταση ελέγχεται μέσα από πακέτο μέτρων κατά του κορονοιού που έχει αποφασιστεί κι είναι πολύ συγκεκριμένο.

Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, είπε και επεσήμανε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάθε φορά που παρατηρείται επιβάρυνση και περιοχές «μπαίνουν στο κόκκινο» να εφαρμόζονται άμεσα μέτρα περιορισμού σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.