Τα τρόφιμα που μας ζεσταίνουν όταν κάνει τσουχτερό κρύο


Όταν το κρύο γίνεται τσουχτερό, ένας τρόπος να το αντιμετωπίσουμε εκτός από τις πηγές θέρμανσης και τον ρουχισμό είναι τα τρόφιμα που μας βοηθούν να αυξήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία μας κατά τη διαδικασία της πέψης, που ενεργοποιεί ο οργανισμός, και κατά την οποία παράγεται θερμότητα.
Εννοείται πώς ό,τι κι αν φάμε θα ενεργοποιήσει την παραγωγή θερμότητας, αλλά ορισμένα τρόφιμα προκαλούν πολύ μεγαλύτερη θερμογένεση από άλλα, οπότε έχει σημασία ποιες τροφές επιλέγουμε ως καύσιμο για το ατομικό μας θερμαντικό μέσο!

Την μέγιστη θερμογένεση προκαλούν οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, και την ελάχιστη το λίπος.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ζεστές σούπες αποτελούν την ιδανική επιλογή για τις κρύες ημέρες. Είναι εύγευστες κι ελαφριές για το στομάχι και μας δίνουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε, αφού έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες ανάλογα με τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να έχουν ως βάση κάποιο κρέας ή ψάρι, αλλά και λαχανικά (μπρόκολο, κολοκύθα, καρότα, πατάτες) και όσπρια όπως η παραδοσιακή φασολάδα, κόκκινες φακές, λάχανο, μανιτάρια, πράσα) και ανάλογα πόσο ελαφριές τις θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άμυλο, όπως φιδέ, ρυζάκι, πληγούρι ή κουσκούς, ακόμη και τραχανά.

Αν δεν αγαπάτε τις σούπες μία καλή επιλογή είναι η ζεστή μακαρονάδα από ζυμαρικά ολικής αλέσεως με λίγη πρωτεΐνη (π.χ. τυρί με λίγα λιπαρά ή ψάρι).

Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στο φαγητό μας «καυτερά» μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι, καγιέν, τσίλι ή μπούκοβο, τζίντζερ, αλλά και σκόρδο.


Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως οι ελιές το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύουν από το κρυολόγημα. Ακόμη τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές ενέργειας, καλής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, που ως σνακ μπορούν να μας παρέχουν ενέργεια (θερμίδες) και να μας προστατέψουν από το κρύο.

Εννοείται πώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C, μέσα από την κατανάλωση φρούτων (πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπ φρουτ κ.ο.κ.) και λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο κ.ο.κ.).

Επιπλέον χρειαζόμαστε ψευδάργυρο που μπορούμε να βρούμε στα οστρακοειδή και τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια), αλλά και μαγνήσιο (μπανάνες, σπανάκι) που μας προστατεύει από την αφυδάτωση που προκαλεί ο ξηρός αέρας των κλιματιστικών μηχανημάτων.

Πιο άμεσα αποτελέσματα όταν κρυώνουμε μας δίνουν τα ροφήματα. Μία κούπα ζεστού καφέ, ένα τσάι με λίγο μέλι, ροφήματα από βότανα όπως το φασκόμηλο, το τίλιο ή το χαμομήλι προσφέρουν, εκτός από τα πολλά, πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους συστατικά, μια ευχάριστη και ζεστή απόλαυση.

Έτσι ή αλλιώς τις ημέρες που κάνει κρύο καλό είναι να καταναλώνουμε μικρά γεύματα ανά τρίωρο, ώστε ο οργανισμός να μην σταματά να κάνει καύσεις και να λειτουργεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.