Εξαδάκτυλος: Να μην ανοίξει τίποτα τον Ιανουάριο. Περιμένουμε τρίτο κύμα


Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να γίνει κανένα επόμενο μεγάλο βήμα άρσης μέτρων στο lockdown, εκτός από το κυνήγι και το ψάρεμα, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, εξέφρασε μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Θανάσης Εξαδάκτυλος. Όπως επισημαίνει, η απόφαση θα ήταν καλό να ληφθεί στο τέλος του μήνα όταν θα έχουμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό μετά το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των καταστημάτων.

Εάν στο τέλος του Ιανουαρίου τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν σημειώσουν κάποια αύξηση και διαπιστωθεί ότι δημοτικά σχολεία και λιανεμπόριο δεν επιδρούν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά στην εξέλιξη της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημειώνει ότι θα πρέπει να προηγηθεί το άνοιγμα τομέων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα οικονομικά και το πορτοφόλι των νοικοκυριών. Ουσιαστικά, «φωτογραφίζει» τα χιονοδρομικά κέντρα, που είναι εποχική δραστηριότητα και δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα, αν και βρισκόμαστε στο τέλος και του δεύτερου μήνα του χειμώνα.

«Εκτιμώ ότι είναι απαραίτητο να δούμε και να αποτιμήσουμε την επίδραση του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου στα επιδημιολογικά στοιχεία, πριν κάνουμε το επόμενο βήμα. Στο τέλος του μήνα θα μπορούμε να κάνουμε μια περισσότερο ασφαλή πρόβλεψη. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μικρά βήματα, τα οποία αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να προβλέψω, πότε θα γίνουν και ποια θα είναι αυτά. Δε μιλάω για το κυνήγι και το ψάρεμα, τα οποία θα μπορούσαν ήδη να επιτρέπονται, αφού πρόκειται ουσιαστικά για έναν περίπατο στη φύση. Δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας το οικονομικό πρόβλημα, αφού έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανάγκες. Εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό μετά από 80 μέρες lockdown να προηγηθεί το άνοιγμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα οικονομικά των νοικοκυριών», τονίζει μιλώντας στο ethnos.gr o κ. Εξαδάκτυλος.

«Αφελής όποιος δεν περιμένει τρίτο κύμα»


Κατά τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, θα ήταν αφελής, όποιος πιστεύει ότι δε θα συναντήσουμε αργότερα ένα τρίτο κύμα του κορονοϊού, ιδίως μετά τη σοβαρή μετάλλαξή του που εντοπίστηκε και στη χώρα μας.

«Δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο. Το τρίτο κύμα κορονοϊού το βλέπουμε ήδη στην Ευρώπη και είναι αφελής, όποιος πιστεύει ότι δε θα το συναντήσουμε και εδώ αργότερα. Δεν υπάρχει ασφαλής δραστηριότητα μεταξύ αυτών που απαγορεύτηκαν στο lockdown. Απλώς ο βαθμός κινδύνου της καθεμίας είναι διαφορετικός, Ωστόσο, όλες λειτουργούν αθροιστικά. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα κάθε εβδομάδα. Την άνοιξη του 2020 ο πρώτος τομέας που άνοιξε, ήταν το λιανεμπόριο. Μπορεί και τώρα να έχουμε τιθάσευση του αριθμού των κρουσμάτων και να ανοίξαμε το λιανεμπόριο, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι σκληροί αριθμοί. Αναφέρομαι σε αυτούς των διασωληνωμένων και των θανάτων», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.