Ανησυχία για τα κρούσματα στην Αττική - Τι προειδοποιούν οι ειδικοί


Έκτακτη σύσκεψη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γκίκα Μαγιορκίνη στο υπουργείο Υγείας και άλλους λοιμωξιολόγους και ειδικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Σύψας: «Άσχημο αν σκάσει η Αθήνα»

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, αρκετοί ήταν οι λοιμωξιολόγοι που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας, λέγοντας ότι «δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε η Αθήνα. Άσχημη τροπή αν "σκάσει"».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω από 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική.

«Η Αττική και ο κεντρικός Τομέας δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε, τα πολλά κρούσματα και ένα R που φτάνει στο 1 και ένας δείκτης θετικότητας που ξεπερνά το όριο ασφαλείας του 4% μας προβληματίζουν. Έχουμε συνθήκες πολύ υψηλής επιφυλακής», είπε χαρακτηριστικά. Αν "σκάσει" η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» τόνισε ο ίδιος και ανέφερε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ιός και ότι δεν αποκλείεται τρίτο κύμα, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων) που συζητούν οι ειδικοί, υπογράμμισε πως το πιο λογικό είναι τα σχολεία να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Θωμαΐδης: 20.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μίλησε για την κατάσταση στα λύματα της Αττικής και τη διασπορά του κορονοϊού μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων και όχι κρουσμάτων. Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του 0,5%. Δηλαδή περίπου 20.000 φορείς μόνο στην Αττική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά» εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και σημείωσε ότι «το άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα».

Παγώνη: Φοβόμαστε τρίτο κύμα

Για το άνοιγμα των Λυκείων και την σημερινή κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού μίλησε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στο MEGA η Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι «τα σχολεία δεν μπορούν να παραμείνουν άλλο κλειστά. Θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή, κάνοντας τα τεστ και τα παιδιά και οι καθηγητές σε τακτά διαστήματα» ενώ σημείωσε πως το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων ενδέχεται να αυξήσει τα κρούσματα κορονοϊού, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται συνεχώς προκειμένου η έξοδος από την καραντίνα να γίνεται με τρόπο συγκροτημένο και ασφαλή, είπε η Ματίνα Παγώνη. Οι ειδικοί φοβούνται ένα τρίτο κύμα πανδημίας, το οποίο θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη γονατισμένο σύστημα υγείας. «Φοβόμαστε τρίτο κύμα για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας γιατί δε θα αντέξει» είπε.

Σκουτέλης: Μέχρι το καλοκαίρι κάποια ανοσία του πληθυσμού

Επίσης, την εκτίμηση πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξουν τα σχολεία έκανε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Σκουτέλης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε χαρακτηριστικά πως «το άνοιγμα της αγοράς πήρε τη θέση του ανοίγματος των σχολείων, για να πάρει σε λίγο καιρό σειρά και η εστίαση». Όσο αφορά το πότε μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία, δεν απάντησε σαφώς, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ακόμα κι αυτήν τη Δευτέρα. «Τα νούμερα διορθώνονται βασανιστικά αργά», είπε και χαρακτήρισε «τολμηρό βήμα» το άνοιγμα της αγοράς, τόσο για την Επιτροπή, όσο και για την κυβέρνηση.

Μιλώντας για τον εμβολιασμό, ο κ. Σκουτέλης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί κάποια ανοσία του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας ότι «περιμένουμε κι από άλλες εταιρείες» εμβόλια και όχι μόνο από την Pfizer. Για την τελευταία εξήγησε ότι, «δεν έχει ελαττώσει την παραγωγή, αλλά τη διαθεσιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.