Λινού: Έτσι θα ανοίξει άμεσα η εστίαση - Υπό προϋποθέσεις η επιστροφή στα σχολεία


Άμεσο άνοιγμα της εστίασης υπό προϋποθέσεις προτείνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού. Αυτό μπορεί να γίνει, όπως ανέφερε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ethnos.gr, αν η εξυπηρέτηση των πελατών γίνεται αυστηρά σε υπαίθριο χώρο με υπαίθρια θέρμανση και οι εργαζόμενοι του κλάδου ελέγχονται με μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η Αθηνά Λινού τόνισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης βδομάδας θα κρίνουν και το άνοιγμα των σχολείων. «Αν τα στοιχεία των τεστ είναι επαρκή και αυτά το επιτρέπουν, τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν πάλι όμως υπό προϋποθέσεις». Μεταξύ άλλων είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η κυκλική ώρα της προσέλευσης ενώ είναι απαραίτητη η διενέργεια σποραδικών τεστ κατά του κορονοϊού στους μαθητές και δύο φορές το μήνα στους εκπαιδευτικούς.

Καμπανάκι για τα πολυκαταστήματα - συνωστισμό στα ΜΜΜ

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των καταστημάτων τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στα πολυκαταστήματα και στα mall, με διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους δύο φορές το μήνα για να ξέρουμε ότι είναι ασφαλής ο χώρος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται τα μικρά καταστήματα. Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά και το άνοιγμα της αγοράς δήλωσε ότι την φοβίζει ότι έχουμε συνωστισμό χωρίς να ξέρουμε τι προκαλεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και στη βιομηχανία.

«Τώρα πλέον νομίζω ότι δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία σε πολλούς δήμους και περιφέρειες και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά ποσοστά, κοντά στο 60-70%». Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ προβλέπει ότι τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα χτυπήσει τη χώρα χωρίς να γνωρίζει, ωστόσο, πότε. Αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των ανθρώπων και από την εγρήγορση της πολιτείας. Όπως εξήγησε, το «κλειδί» είναι να κάνουμε τόσα πολλά τεστ, τα οποία να συνταγογραφούνται, ώστε να ξέρουμε πότε υπάρχει αύξηση και να παίρνουμε τοπικά μέτρα (τοπικά lockdown) προκειμένου να απομονώσουμε τος ανθρώπους που θα είναι θετικοί και να ιχνηλατήσουμε τις επαφές τους. Σε ό,τι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα εστιατόρια των εγκαταστάσεων. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, ακόμα και στα λιφτ αλλά και στις κάψουλες μεταφοράς των σκιέρ,

Από 26.000 τα ημερήσια μοριακά τεστ από τον ΕΟΔΥ έπεσαν κάτω από 10.000

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τόνισε ότι δεν έχουμε επαρκή τεστ σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την κυρία Λινού, τα μοριακά τεστ το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει κάτω από 10.000 ημερησίως τη στιγμή που στην κορύφωση της πανδημίας αυτά είχαν φτάσει τα 26.000.

«Πρέπει να αυξηθούν τα μοριακά τεστ δραματικά και να ενημερώνεται και ο τοπικός πληθυσμός αλλά και το κοινό ανά περιοχή για τον αριθμό των τεστ και τον αριθμό των θετικών ώστε να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Τώρα έχουμε τα θετικά αλλά δεν ξέρουμε επί πόσων τεστ. Εγώ δεν έχω δει εκτός αν υπάρχουν και δεν ενημερωνόμαστε για κάθε νόμο που να μου λέει ότι έγιναν από το ΕΟΔΥ 5.000 τεστ και δεν βρέθηκε κανένα θετικό. Δεν την έχω αυτήν την πληροφορία. Θα ήθελα να την έχω τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Δεν έχουμε αποτελέσματα τεστ σε όλη τη χώρα για να ξέρουμε τις πιο δύσκολες περιοχές. Είναι ανεπαρκής η εικόνα. Δεν υπάρχει πληροφορία. Αυτά που γίνονται είναι πολύ λίγα. Ο ΕΟΔΥ ενδέχεται να μην έχει κάνει τεστ σε μια περιοχή ή να έχει περάσει πολύ μεγάλη περίοδο από την τελευταία φορά που διενήργησε» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.