Ξεχύθηκαν στους δρόμους, λίγο πριν το πιο σκληρό lockdown


Οι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν την τελευταία τους βόλτα λίγο πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων στο πλαίσιο του αυστηρού lockdown που τίθεται σε ισχύ από αύριο Κυριακή

Έστειλαν sms με κωδικό 6 στο 13033 και βγήκαν για περίπατο κατά κύματα οι πολίτες τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, μία μόλις ημέρα πριν την εφαρμογή του νέου πιο αυστηρού lockdown με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πρωί του Σαββάτου με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού.

Οι Αθηναίοι, δεν πτοήθηκαν από την βροχή και επέλεξαν το Σύνταγμα για να κάνουν τη βόλτα τους, παρόλο που τα καταστήματα ήταν κλειστά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, ισχυρή ήταν και η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην πλατεία, από όπου ακούγονταν με μεγάφωνα μηνύματα για την αποφυγή του συνωστισμού.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη σήμερα Σάββατο. Οι πολίτες, έστειλαν το απαραίτητο μήνυμα και βγήκαν στους δρόμους. Η Πλατεία Αριστοτέλους γέμισε πολίτες που φορώντας μάσκες εκμεταλλεύτηκαν την ημέρα για να απολαύσουν τη φωτισμένη πόλη, για λίγο ακόμα, λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή ένα από τα αυστηρότερα lockdown. Το ίδιο συνέβη και στη Νέα Παραλία, όπου συγκεντρώθηκε κόσμος από νωρίς το απόγευμα.

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την Κυριακή 3 Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, όχι απλά την συνέχιση του lockdown, αλλά την αυστηροποίησή του, επιστρέφοντας στην προ Χριστουγέννων κατάσταση για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Κατάσταση κατά την οποία το λιανεμπόριο ήταν κλειστό, καθώς και βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, εκκλησίες, ΚΤΕΟ, ενώ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος δεν επιτρέπονταν. Αναφορικά με τις εκκλησίες, δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Από αύριο (3/1), λοιπόν, και για μια εβδομάδα η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μείνουν σπίτι έτσι ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, να ανασυνταχθεί η κοινωνία μετά την -απαραίτητη κι αναπόφευκτη- χαλάρωση των εορτών και να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για την υγεία και την οικονομία. Τόσο οι ειδικοί, όσο και η κυβέρνηση είχαν ουσιαστικά προαναγγείλει την επιβολή των μέτρων, καθώς η κίνηση το προηγούμενο διάστημα ήταν μεγάλη και υπήρξαν πολλές προσμίξεις πληθυσμών στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και στην αγορά, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν και πάλι αυξητική τάση τα κρούσματα, μετά την ύφεση των τελευταίων ημερών, κατά την οποία τα μέτρα απέδωσαν, όχι όμως στον επιθυμητό βαθμό.


Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα σήμερα Σάββατο

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για σήμερα 2 Ιανουαρίου 2021, αναφέρει 262 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας τις τελευταίες 24 ώρες και 40 θανάτους από Covid-19. Την ίδια ώρα, 431 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον EOΔΥ: «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορoνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 262, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 139.709 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 52.3% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.921 θάνατοι.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (66.8% άνδρες)».

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:
16 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
18 κρούσματα στην ΠΕ ΒόρειουΤομέα Αθηνών
25 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
7 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
26 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
13 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
11 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
6 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.