Κορονοϊός: Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Nelly». Πώς «οχυρώνεται» η Ελλάδα και τι λένε οι ειδικοί


Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοκαταγράφηκε στη Μεγάλη Βρετανία και έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας, έχει γίνει ο νέος «πονοκέφαλος» κυβέρνησης και επιστημόνων.
Ο εντοπισμός του και στην Ελλάδα έχει θέσει σε ετοιμότητα τους αρμόδιους, με το υπουργείο Υγείας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες έχουν στρέψει την προσοχή τους στο μεταλλαγμένο στέλεχος N501Y ή αλλιώς «Nelly», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί πως ο μεταλλαγμένος κορονοϊός ενδεχομένως να είναι πιο θανατηφόρος.

Καθημερινή μοριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως συμμετείχε την Παρασκευή σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Πρόσθεσε ότι θα γίνεται καθημερινά μοριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων όχι μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από τις άλλες δύο χώρες που εμφάνισαν όπως Ν. Αφρική και Βραζιλία.

«Η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που κουβαλάνε το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού. Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι "Nelly", φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας. Τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε κάποιες περιοχές. Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη "Nelly" σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων» ανέφερε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης.

26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση στο υπ. Υγείας για τις μεταλλάξεις ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, «Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας».

«Όπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση, ο υπουργός και η κυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο Δίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα» συμπλήρωσε.

«Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν» κατέληξε.

Κικίλιας: Σημαντικό για τις αποφάσεις μας, το δίκτυο που θα παρακολουθεί τις μεταλλάξεις

Το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης.

Στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλια και τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στην σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα την δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών.

Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών).

Τζόνσον: Η βρετανική παραλλαγή ίσως συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε απόψε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε πέρσι στη χώρα ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή –η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία– ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πάντως ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη λεγόμενη «βρετανική παραλλαγή» της Covid-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς.

«Σε σύγκριση με τον παλιό ιό», φαίνεται ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος για εκείνους που έχουν τη νέα παραλλαγή», είπε ο Βάλανς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Αν πάρουμε έναν άνδρα γύρω στα 60, κατά μέσο όρο ο κίνδυνος είναι ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους  αυτής της ηλικιακής ομάδας που θα προσβληθούν, περίπου οι 10 αναμένεται ότι, δυστυχώς, θα πεθάνουν από τον ιό. Με τη νέα παραλλαγή, από τους 1.000 μολυσμένους ανθρώπους, ενδέχεται να πεθάνουν γύρω στους 13 ή 14», εξήγησε.

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη

«Πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό», είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επίσης ο καθηγητής είπε ότι είναι εύκολος ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, απλώς παίρνει λίγες μέρες παραπάνω.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.