8 τροφές που αυξάνουν την τεστοστερόνη για… ανεβασμένη λίμπιντο


Η τεστοστερόνη είναι μια αρσενική σεξουαλική ορμόνη που επηρεάζει πολλά περισσότερα από τη σεξουαλική ορμή.
Η τεστοστερόνη είναι επίσης υπεύθυνη για την:
  • υγεία των οστών και των μυών
  • παραγωγή σπέρματος
  • ανάπτυξη μαλλιών
Μπορεί να χάσετε τεστοστερόνη καθώς μεγαλώνετε, καθώς και από χρόνιες ασθένειες. Ο υπογοναδισμός, που ονομάζεται επίσης χαμηλή τεστοστερόνη ή χαμηλό Τ, αντιμετωπίζεται συχνά ιατρικά για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας.

Η συνολική εξισορρόπηση των ορμονών είναι σημαντική για τη διαχείριση των επιπέδων τεστοστερόνης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή.

Λάβετε υπόψη σας τη συνολική πρόσληψη τροφών που περιέχουν ορμόνες ή θρεπτικά συστατικά που μιμούνται ορμόνες, όπως τα φυτοοιστρογόνα, ώστε να επιτύχετε βελτιωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχουν επίδραση στη συνολική ισορροπία ορμονών.

Μαζί με τις συστάσεις του γιατρού σας, υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την τεστοστερόνη ως φυσικό συμπλήρωμα για θεραπείες χαμηλού Τ.
Δύο θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατροφή σας είναι η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος. Είναι και τα δύο οι χημικοί πρόδρομοι για την παραγωγή τεστοστερόνης.


Ακολουθούν οι 8 τροφές που σας δίνουν κυρίως βιταμίνη D και ψευδάργυρο, ώστε να αυξηθεί και η τεστοστερόνη σας:

1. Τόνος

Ο τόνος είναι πλούσιος σε βιταμίνη D, η οποία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και παραγωγή τεστοστερόνης. Κάνει, επίσης, καλό στην καρδιά και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή με χαμηλές θερμίδες.

Είτε επιλέξετε κονσερβοποιημένο είτε φρέσκο, η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να είναι ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της τεστοστερόνης. Μια μερίδα τόνου ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες σας σε βιταμίνη D.

Εάν δεν είστε οπαδός του τόνου, μπορείτε να καταναλώσετε κι άλλες πηγές βιταμίνης D, όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες.

2. Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με βιταμίνη D

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου.

Τα παιδιά και οι γυναίκες ενθαρρύνονται να πίνουν γάλα για καλύτερη υγεία των οστών, αλλά το γάλα μπορεί επίσης να διατηρήσει τα οστά των ανδρών δυνατά. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη D μπορεί επίσης να διατηρήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σε υψηλό επίπεδο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει γάλα που έχει εμπλουτιστεί με βιταμίνη D. Επιλέξτε γάλα με χαμηλά λιπαρά και αποβουτυρωμένο. Έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το πλήρες γάλα χωρίς όλο το κορεσμένο λίπος.

3. Κρόκοι αυγών

Οι κρόκοι των αυγών είναι μια άλλη πλούσια πηγή βιταμίνης D. Ακόμα και η χοληστερόλη στους κρόκους μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τεστοστερόνης. Εφόσον δεν έχετε προϋπάρχοντα προβλήματα χοληστερόλης, μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια ένα αυγό την ημέρα.

4. Εμπλουτισμένα δημητριακά

Ορισμένες μάρκες δημητριακών εμπλουτίζονται με βιταμίνη D. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε εμπλουτισμένα δημητριακά στο πρωινό σας.

5. Στρείδια

Οι άνδρες με μειωμένη τεστοστερόνη επωφελούνται από την αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου, ειδικά αν έχουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Τα στρείδια είναι καλές πηγές αυτού του μετάλλου.

6. Οστρακοειδή

Μια μερίδα καβουριού ή αστακού μπορεί να κάνει πολύ καλό στα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Αυτό οφείλεται βασικά στην περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο.

7. Βόειο κρέας

Μερικά κομμάτια βοδινού κρέατος έχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την τεστοστερόνη. Το βόειο συκώτι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, ενώ το αλεσμένο βόειο κρέας και περιέχει ψευδάργυρο.

8. Όσπρια

Γενικώς τα όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές και φασόλια, θεωρούνται καλές πηγές ψευδάργυρου.
Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες που μπορούν να προστατεύσουν και την υγεία της καρδιάς σας.

Πηγή: healthline.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.