8 ώρες συζητούν για τα νέα μέτρα. Ποια έχουν κλειδώσει


Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για την εισήγησή τους για τα νέα μέτρα σε κόκκινες περιοχές. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και συνεχίζεται ακόμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η προγραμματισμένη ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Η ενημέρωση για τα νέα μέτρα θα πραγματοποιηθεί αφού η επιτροπή καταλήξει σε απόφαση και προχωρήσει στην εισήγησή της προς την κυβέρνηση. Πιθανότατα αυτό θα γίνει στις 9 το βράδυ.

Η θυελλώδης συνεδρίαση συνεχίζεται και είναι ίσως η πρώτη φορά που οι ειδικοί δεν μπορούν να καταλήξουν εύκολα σε μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Πιέσεις από την κυβέρνηση να τελειώσουν σήμερα.

«Επειδή η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η ενημέρωση θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση». Με αυτή την φράση φαίνεται ξεκάθαρα το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που δεν μπορεί να καταλήξει με ομοφωνία στα μέτρα που ήταν να ανακοινωθούν στις έξι το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται το ολικό lockdown να απομακρύνεται για την Αττική, ενώ το τελευταίο στοιχείο θέλει να υπάρχει πρόταση να κλείσουν τα νηπιαγωγεία!

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει κλειδώσει lockdown τύπου Μαρτίου για τουλάχιστον δυο από τις «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Η Πάτρα ο Άγιος Νικόλαος και η Χαλκίδα αναμένεται να κατεβάσουν ρολά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καθόλου καλά.

Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα είναι κλειστά, θα υπάρχει ολική απαγόρευση κυκλοφορίας και τα σχολεία αν αποφασιστεί να κλείσουν σε αυτές τις περιοχές θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Για την Αττική όσον αφορά στα μέτρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία από τις έξι το απόγευμα έως τις 5 το πρωί και όχι από τις 9 το βράδυ όπως είναι μέχρι σήμερα.

Διαφωνίες για τα σχολεία στην επιτροπή

Η διχογνωμία των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν να μείνουν ανοικτά τα σχολεία ενώ υπάρχουν και επιστήμονες οι οποίοι είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους και ζητούν να κλείσουν άμεσα καθώς θεωρούν ότι ευθύνονται για την διασπορά του κορονοϊού. Διαφωνία υπάρχει και για την Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην επιτροπή γίνεται «μάχη» με την παρουσίαση των στοιχείων καθώς υπάρχουν αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία Παίδων, ενώ παρατηρήθηκαν και βαριές νοσηλείες στα παιδιά και ένας θάνατος του 16χρονου κοριτσιού στην Θήβα.

Από την άλλη, κυρίως οι παιδίατροι της επιτροπής θεωρούν ότι δεν υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά και ότι τα παιδιά που νόσησαν μολύνθηκαν κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον τους και όχι από τα σχολεία.

Η κυβέρνηση από την άλλη από την πρώτη στιγμή θεωρεί βασική προτεραιότητα να μείνουν ανοικτά τα σχολεία καθώς οι επιπτώσεις στα παιδιά τόσο ψυχολογικές όσο και εκπαιδευτικές είναι μεγάλες.

Προς το παρόν φαίνεται πάντως ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά αλλά δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα και αν επανεξεταστούν τα δεδομένα να κλείσουν κάποιες βαθμίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να δοθεί έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων και να μην υπάρξει πιο σκληρό lockdown.

Σε αυτό συνηγορούν αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά και ότι το κλειδί είναι οι έλεγχοι και η τήρηση των μέτρων. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός 1000 των κρουσμάτων δεν θα «εκτιναχθεί» στα ύψη!

Επίσης συζητείται και η απαγόρευση μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) σε μακρινούς δήμους, καθώς έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από τους πολίτες. Ωστόσο αυτό το μέτρο έχει πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του.

Εφόσον η κυβέρνηση κινηθεί προς την κατεύθυνση μη αυστηρού lockdown, τα σχολεία (δημοτικά, νηπιαγωγεία και γυμνάσια) παραμένουν ανοιχτά, όπως και το λιανεμπόριο, σίγουρα με τη μέθοδο του click away, ίσως και με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης.

Εφόσον ωστόσο απαγορευτεί το click in shop, τότε κατεβάζουν ρολά κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ, και τα βιβλιοπωλεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο με click away.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.