Ουχάν: Εξαιρετικά απίθανο να ξέφυγε ο κορονοϊός από εργαστήριο, λέει ο ΠΟΥ. Τι υποστηρίζουν για νυχτερίδες, παγκολίνους


«Εξαιρετικά απίθανο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΠΟΥ στην Ουχάν το σενάριο διαρροής του νέου κορονοϊού από κάποιο εργαστήριο.
Στη συνέντευξη Τύπου όπου οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Ουχάν για την προέλευση του νέου κορονοϊού, ο ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων και ζωονοτικών ασθενειών του οργανισμού, Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για το συγκεκριμένο σενάριο στο πλαίσιο της έρευνας τους.

Επεσήμανε ότι στόχος της αποστολής είναι να εντοπίσει αν η Covid-19 είχε «προηγούμενη ιστορία» κι αν κυκλοφορούσε νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά η ομάδα του δεν βρήκε ενδείξεις μεγάλων ξεσπασμάτων, που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την Covid-19 πριν τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν ή αλλού, ενώ εντοπίστηκαν στοιχεία ευρείας κυκλοφορίας του κορονοϊού εκτός της αγοράς Χουανάν σε άλλες περιοχές της κινεζικής μεγαλούπολης. «Αυτή η πρόσφατη έρευνα στην Ουχάν αποκάλυψε νέες πληροφορίες, αλλά δεν άλλαξε δραματικά την εικόνα για το ξέσπασμα της Covid-19», είπε σημειώνοντας ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια ταυτοποίησης της πηγής προέλευσης της νόσου συνεχίζει να δείχνει στην κατεύθυνση των νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο να βρίσκονταν στην Ουχάν, ενώ δεν έχει καταστεί ακόμη εφικτός ο εντοπισμός του ενδιάμεσου ξενιστή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπόθεση της μετάδοσης του κορονοϊού μέσω κατεψυγμένων προϊόντων είναι επίσης εφικτή, ενώ πρότεινε την ανάλυση νέων υλικών, περιλαμβανομένων και δειγμάτων από τράπεζες αίματος, που θα μπορούσαν να συνδράμουν στον εντοπισμό πρωιμότερων κρουσμάτων στην Κίνα.

Ο κορονοϊός δεν κυκλοφορούσε στην Ουχάν πριν τον Δεκέμβριο του 2019

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λιανγκ Γουανιάν, κορυφαίος ειδικός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, τόνισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι ο κορονοϊός δεν κυκλοφορούσε στην Ουχάν πριν τον Δεκέμβριο του 2019. Όπως επεσήμανε μετά την ανάλυση των στοιχείων για τη θνητότητα, τα τεστ αντισωμάτων σε τράπεζες αίματος στην Ουχάν και τη γονιδιακή αλληλουχία του κορονοϊού, «δεν υπήρξε ένδειξη διασποράς του SARS-CoV-2 στον πληθυσμό την περίοδο πριν τον Δεκέμβριο του 2019». Όπως είπε η υπαίθρια αγορά στην Ουχάν ήταν ένα από τα σημεία, απ’ όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα, αλλά με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μπορεί να καθοριστεί πώς έφθασε εκεί ο κορονοϊός, η διασπορά του οποίου γινόταν ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές της κινεζικής μεγαλούπολης.

Σημείωσε δε ότι δείγματα που ελήφθησαν από σπηλιές νυχτερίδων ή άλλα σημεία, όπου ζουν τέτοια ζώα, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν μέχρι τώρα την παρουσία του SARS-CoV-2.

Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο ενδιάμεσος ξενιστής του κορονοϊού

Ο Κινέζος καθηγητής επεσήμανε ότι η ανακάλυψη του κορονοϊού, δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 πιθανώς προήλθε από μετάδοση μέσω κάποιου ζώου στον άνθρωπο, αλλά απομένει να ταυτιστεί ο ξενιστής.

Οι νυχτερίδες κι οι παγκολίνοι είναι πιθανοί υποψήφιοι, είπε, αν και τα δείγματα κορονοϊού που βρέθηκαν στα δύο αυτά είδη δεν είναι ταυτόσημα με εκείνα του SARS-CoV-2. Όπως είπε ο ίδιος, η έρευνα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στο πώς κυκλοφορούσε ο ιός μεταξύ διαφόρων ειδών ζώων, προτού μολύνει τους ανθρώπους. Σημείωσε δε ότι για να μπορεί κάποιος ιός να προκαλέσει πανδημία, θα πρέπει να έχει ήδη προσαρμοστεί στην ανθρώπινη επαφή και το γεγονός ότι τα μινκ και οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο νέο κορονοϊό υποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα ζώα που λειτουργούν ως δεξαμενές του, αν και η έρευνα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκής.

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό το μηδέν

Ο καθηγητής Λιανγκ επεσήμανε ότι ο κορονοϊός μπορεί να έφθασε στην αγορά της Ουχάν μέσω κατεψυγμένων προϊόντων. Μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμη και υπό το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως να μπορεί να επιζήσει και σε κατεψυγμένα τρόφιμα.

«Δείγματα που ελήφθησαν στην αγορά αποκάλυψαν εκτεταμένη μόλυνση επιφανειών, συμβατή με την εισαγωγή του κορονοϊού από ανθρώπους και ζωικά προϊόντα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όλα τα δείγμα που σχετίζονται με ζωικά προϊόντα ή ζώα ήταν αρνητικά. Για τα κατεψυγμένα προϊόντα, η συνεχιζόμενη έρευνα δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να διατηρηθεί σε συσκευασίες ακόμη και στα ίδια τα προϊόντα. Πρόσφατα ξεσπάσματα στην Κίνα συνδέθηκαν με τέτοια προϊόντα. Στην αγορά Χουανάν της Ουχάν ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων πωλούν κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά είναι ασαφές πώς μπορούν να συνδεθούν τα αρχικά κρούσματα με τέτοια καταστήματα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα», είπε ο καθηγητής Λιανγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.