Λοιμωξιολόγοι: Να μπουν στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Περιορισμός στις μετακινήσεις, τι λένε για σχολεία


Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η ευρεία διασπορά του κορονοϊού με αποτέλεσμα να εισηγούνται να «κοκκινίσει» η Θεσσαλονίκη και ολόκληρος ο νομός Αχαΐας, πέραν της πόλης των Πατρών.
Η υποεπιτροπή των ειδικών συνεδρίαζε από το μεσημέρι, πρότεινε να υπάρξει ένα νέο χρώμα στον χάρτη, το βαθύ κόκκινο, το οποίο να αποτυπώνει τις πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές. Σε αυτές εντάσσουν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα και για τις δύο τελευταίες προτείνουν ολικό lockdown. Για την Αττική, λόγω ιδιαιτεροτήτων, οι ειδικοί δεν συζητούν ακόμη ολικό lockdown.

Σημειώνεται ότι οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν στις περιοχές που θα ενταχθούν στο βαθύ κόκκινο (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα) να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο και να μη λειτουργεί ούτε με click in shop ούτε με click away, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

«Να κοπούν οι άσκοπες μετακινήσεις»

Επίσης, οι λοιμωξιολόγοι προβληματίζονται με τις μετακινήσεις και σκέπτονται να προτείνουν περιορισμό και όριο στις εξόδους.

Για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών


Σύμφωνα με το iefimerida.gr, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορονοϊού σε παιδιά Δημοτικού και νηπιαγωγείων και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα (π.χ. Καλλιθέα).

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά πλέον ασθενούν», είπε μέλος της επιτροπής σύμφωνα με το iefimerida, προσθέτοντας πως «υπάρχει πρόβλημα, πρώτη φορά νοσούν τα παιδιά. Σε άλλα νοσούν μαθητές, σε άλλα εκπαιδευτικοί και αλλού και οι δύο». Ωστόσο, ακόμη οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν η μεγάλη αυτή διασπορά οφείλεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού. Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούν να κλείσουν τα σχολεία σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δεν ελήφθη ακόμη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να κλείσουν τελευταία τα σχολεία.

Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις

Στην αποψινή σύσκεψη παρατέθηκαν μόνο τα στοιχεία. Θα κάνουν ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων και θα εισηγηθούν αναλόγως αύριο στη διευρυμένη επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί την Παρασκευή τις τελικές προτάσεις στην κυβέρνηση.

Αν η εισήγηση για ένταξη και της Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές» επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται να επιβληθούν αυξημένα μέτρα, με απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από τις 18:00.

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική

Άλλωστε, παρόμοιες σκέψεις γίνονται και για την Αττική, με τους ειδικούς να εξετάζουν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας (με εξαίρεση λόγους υγείας, εργασία και συνοδεία κατοικιδίου) από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα και στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Φαίνεται επίσης πως οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την επιβολή απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των δήμων της Αττικής, προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα που παρατηρείται στο λεκανοπέδιο, κάτι που ωστόσο παρουσιάζει σειρά αντικειμενικών και πρακτικών δυσκολιών.

Ένα στα δύο κρούσματα κορονοϊού στην Αττική

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 1.070 νέα κρούσματα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται στους 249. Τέλος, 25 ακόμη ασθενείς με κορονοϊό κατέληξαν την τελευταία ημέρα στη χώρα μας. Στην Αττική εντοπίζονται 532 κρούσματα, εκ των οποίων 129 στο κέντρο και 101 στον δυτικό τομέα Αθηνών.

Αντίστοιχα, αυξημένος είναι ο αριθμός και στην Αχαΐα, που σήμερα καταγράφει 81 μολύνσεις. Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τον χάρτη επιδημιολογικής επίπτωσης που επανήλθε την περασμένη εβδομάδα, μόνο η Πάτρα ήταν «κόκκινη», ενώ η Αχαΐα παρέμενε με πορτοκαλί χρώμα.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμη μακριά από τις εφιαλτικές ημέρες του Νοέμβρη, με 83 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

«Θα τηρήσουμε τα μέτρα με προσήλωση, με σεβασμό και αυστηρότητα», δήλωσε το μεσημέρι από τη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αμέσως μετά τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων, με αντικείμενο την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.