Στο τραπέζι αυστηρό lockdown. Πιέζεται ξανά η Αττική με νέα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία


Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και υπηρεσίες λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, αλλά ιδιαίτερα για την αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας στην Αττική, ενώ στο τραπέζι είναι νέα μέτρα αλλά και αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ειδικά για την Αττική καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας (RT) αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10.

Καθημερινά πλέον έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547. Αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που ανησύχησαν όσους συμμετείχαν στην πρωινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας.

Με 260 κρούσματα κορονοϊού, άλλωστε, η Αττική παραμένει η Περιφέρεια με τις περισσότερες νέες μολύνσεις, σχεδόν τις μισές του συνόλου, το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ΕΟΔΥ, από τα 543 κρούσματα κορονοϊού, 529 είναι εγχώρια, εκ των οποίων 260 εντοπίζονται στην Αττική.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των μειωμένων τεστ κορονοϊού που συνήθως διενεργούνται την Κυριακή και τα οποία το τελευταίο 24ωρο δεν ξεπερνούσαν τις 11.000.

Έκτακτη σύσκεψη - προετοιμασία για 3ο κύμα

Η προετοιμασία του ΕΣΥ έναντι ενός τρίτου κύματος της πανδημίας και εν μέσω μεταλλάξεων ήταν το αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Όπως αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ θα βασιστεί σε τρεις άξονες.
  • Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας
  • Τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί
  • Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».
Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.

Πλέον καθημερινά έχουμε 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ, που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες έχουν φτάσει τις 547. Αυτό ήταν ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που ανησύχησαν όσους συμμετείχαν στη τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Υγείας.

Στο τραπέζι ολικό lockdown

Λαμβάνουμε προληπτικά μετρά προσπαθώντας να προλάβουμε το ολικό lockdown αλλά, αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα διστάσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα» του κορονοϊού, ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο 70% της επικρατείας το λιανεμπόριο λειτουργεί, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές τα καταστήματα λειτουργούν με παράδοση έκτος και εντός, αλλά κι εκεί δεν είναι κλειστή η αγορά. «Η αγορά δεν πήγε στο μηδέν, το Σάββατο στην Αττική έκανε 50% με 60% του τζίρου του προηγούμενου Σαββάτου, αλλά χωρίς εικόνα συνωστισμού», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι.

Σαρηγιάννης: 6.000 κρούσματα ανά ημέρα το Μάιο αν δεν ληθούν νέα μέτρα

Από τις 17 με 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε στη χώρα μας αύξηση στα ημερήσια κρούσματα από τον κορονοϊό εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο έχει πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, το κινέζικο εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στις 17 Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκονται στις 2.000, με την πολιτεία να αναγκάζεται να πάρει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα που εφαρμόζει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής αναφέρει στο ethnos.gr ότι θεωρεί δεδομένο ότι η πολιτεία θα αναγκαστεί να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα γύρω στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελεί μονόδρομο, αφού το σύστημα υγείας θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν, δηλαδή, δε ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου ,η κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας εξαιτίας του βρετανικού στελέχους θα εντοπιστεί στη χώρα μας στις 15 με 17 Μαΐου. Τότε, στο καλό σενάριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στις 6.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.