Lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια - Σε δεύτερο πλάνο η Θεσσαλονίκη


Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερου lockdown σε περιοχές της χώρας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία εξετάζει την προοπτική επιβολής καθολικού lockdown σε Αχαΐα, Ρέθυμνο, Εύβοια, ενώ σε δεύτερο πλάνο βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στην Αττική, η οποία ήδη από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε σκληρό lockdown, με σχολεία και λιανεμπόριο να παραμένουν κλειστά έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στα πρόθυρα του σκληρότερου lockdown είναι ολόκληρη η Αχαΐα, καθώς έως τώρα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μόνο για την Πάτρα. Τα τελευταία 24ωρα η Αχαΐα καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε 94 νέα κρούσματα. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αχαΐα ανησυχεί τους ειδικούς διότι μπορεί να επηρεάσει και τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία της Αττικής.

Το Ρέθυμνο ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιβληθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι η Κρήτη έχει καταγράψει αρκετά κρούσματα και των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικά. Επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, η οποία την Πέμπτη κατέγραψε 35 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Χαλκίδα έχει μπει ήδη στο σκληρότερο lockdown. 

Καπραβέλος: Αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα

Ο διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μίλησε νωρίτερα σήμερα στο OPEN για την εικόνα που επικρατεί στις κλίνες του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού ενώ το ιικό φορτίο των λυμάτων είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους τους επιστήμονες.

Ο κ. Καπραβέλος ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. O ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας. «Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο».

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι συνεδριάζουν αυτήν την ώρα, για την επιδημιολογική εικόνα της Αχαΐας, του Ρεθύμνου και της Ευβοίας.

Οι ειδικοί θα μελετήσουν τα δεδομένα, καθώς το ιικό φορτίο στις παραπάνω περιοχές έχει αυξηθεί αισθητά, ενώ δεν αποκλείεται να εισηγηθούν νέα μέτρα που θα θυμίζουν αυτά της Αττικής, τύπου καθολικού lockdown.

Την ίδια, ώρα, «πονοκέφαλος» επικρατεί και για τη Θεσσαλονίκη. Στην συμπρωτεύουσα η κατάσταση δεν είναι τόσο επιβαρυμένη, ωστόσο από την τελευταία μέτρηση των λυμάτων προκύπτει μια σταθεροποιητική τάση και όχι τάση υποχώρησης, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς μήπως η κατάσταση ξεφύγει εκ νέου.
Πάντως, προβληματισμός υπάρχει και για την Αττική. Μάλιστα ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας, μιλώντας στο iefimerida.gr άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο λεκανοπέδιο και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο κόκκινο Αχαΐα, Ρέθυμνο και Εύβοια
Είναι ενδεικτικό πως η Αχαΐα στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 93 νέα κρούσματα κορωνοϊού και η Εύβοια 35. Την Τετάρτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε καταγράψει ακόμη περισσότερες μολύνσεις (112) και η Εύβοια 57. Θυμίζουμε πως σκληρό lockdown έχει επιβληθεί ήδη μόνο στην πόλη της Πάτρας, στην Αχαΐα.

Μάλιστα, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αχιλλέας Γκίκας τόνισε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η Αττική είναι στο βαθύ κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, μαζί με Αχαΐα, Χαλκίδα.

Όσο για το Ρέθυμνο, στην περιφέρεια της Κρήτης εντοπίστηκαν την Τετάρτη 42 νέες μολύνσεις, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν ακόμη 12. Η Κρήτη εμφανίζει τάσεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορονοϊού, με το Ηράκλειο να καταγράφει και αυτό 24 κρούσματα τόσο χθες όσο και σήμερα.


Καλή η εικόνα της επιδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα, τηρουμένων των αναλογιών, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να παρουσιάζει βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα. Ωστόσο, υπάρχουν λοιμωξιολόγοι που προτείνουν να ληφθούν αμέσως πιο αυστηρά μέτρα αλλά και συνάδελφοί τους που είναι υπέρ της αναμονής. Τις τελευταίες δύο ημέρες, πάντως, η συμπρωτεύουσα επέστρεψε στον τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, με 101 μολύνσεις την Τετάρτη και 129 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στο OPEN TV ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως αν δεν ληφθούν μέτρα, τέλος Φεβρουαρίου θα διπλασιαστούν τα κρούσματα.

Στα ίδια επίπεδα τα λύματα στη Θεσσαλονίκη
Στα ίδια αυξημένα επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Εκείνο που θα βαρύνει υπέρ της μίας ή της άλλης πρότασης είναι και η εικόνα του συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη, στοιχεία για την οποία θα παρουσιάσει, το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.