Lockdown: Τα σενάρια για καταστήματα, σχολεία, μετακίνηση εκτός νομού


Συνεδριάζουν αύριο Παρασκευή οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποφανθούν για το τι θα πρέπει να γίνει με το lockdown ειδικά στην Αττική που συνεχίζει να βράζει από κρούσματα. Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση στο lockdown ακόμη και δύο εβδομάδες, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα για εβδομάδες, τα κρούσματα ειδικά στο Λεκανοπέδιο εξακολουθούν να έχουν ανοδική πορεία, όπως άλλωστε και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Γεγονός που αποδίδεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, αφού τα περιοριστικά μέτρα φέρνουν άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια όπου και γίνεται η διασπορά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Γι αυτό άλλωστε στους κόλπους της επιτροπής είναι αρκετοί εκείνοι που θεωρούν πως θα πρέπει να δοθεί μία ανάσα στους πολίτες ώστε να μπορέσουν να κινηθούν και να βγουν εκτός σπιτιών.

Το λιανεμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν και επιστήμονες  που θεωρούν ότι θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο έστω με click away κι ας συνεχισθούν τα περιοριστικά μέτρα. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται το άνοιγμα με click in shop μία εβδομάδα μετά. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν φαίνεται προς ώρας να βρίσκουν έδαφος, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μία παράταση στο lockdown.

Έτσι όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο θα κινηθεί μία εβδομάδα μετά και εφόσον έχει αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη το επιδημιολογικό φορτίο.

Οι μετακινήσεις εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός Νομού αποτελούν τον μεγάλο γρίφο για την κυβέρνηση και για τους επιστήμονες, ενώ το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στους ειδικούς τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφανθούν πότε θα επιτραπεί μία τέτοια κίνηση.

Άλλωστε το ζήτημα έθεσε και η Αν. Κοτανίδου μέλος της επιτροπής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, αφήνοντας μία χαραμάδα ελπίδας ότι το Πάσχα μπορεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ωστόσο για να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού ειδικά το Πάσχα θα πρέπει να υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια.

Για να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός Νομού θα πρέπει να έχουν μειωθεί δραστικά τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική όπου ζει η μισή Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν μειωθεί οι νοσηλείες αλλά και οι διασωληνωμένοι σε μεγάλο βαθμό.

Έναν άλλο βασικό παράγοντα που θέτουν ειδικοί και κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες είναι να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί σε μεγάλο ποσοστό και τουλάχιστον στο 15 με 20%. Με βάση τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, σύντομα θα έχουμε φθάσει στο 1 εκατ. εμβολιασμούς.

Όμως οι φόβοι εστιάζονται στο γεγονός ότι αν δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση εκτός νομού σε κάποιο εορταστικό Σαββατοκύριακο, θα υπάρξει μαζική φυγή ειδικά των Αθηναίων που μπορεί να αποτελέσει εστία διασποράς του κορονοϊού στην επαρχία που παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την Αττική.

Τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, οι ειδικοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι καθώς μπαίνουμε στον Μάρτιο και οι μαθητές δεν έχουν καθίσει σχεδόν καθόλου στα θρανία τη φετινή χρονιά. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιδιά της Γ' Λυκείου που δίνουν σύντομα και Πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πιθανό να δοθεί σύντομα το «πράσινο φως» να επιστρέψουν στα σχολεία για δια ζώσης εκπαίδευση, ώστε να κάνουν τις προετοιμασίες για τις εξετάσεις.

Για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων, αναμένεται να συζητηθεί για να επιστρέψουν στις τάξεις από την επόμενη εβδομάδα και κοντά στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.