Λινού: Αυστηρότερα μέτρα τώρα, ή καθολικό lockdown


Χωρίς άμεσο πολλαπλασιασμό και συστηματικοποίηση των τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, και γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας, ειδικά στο Δημόσιο, το καθολικό lockdown θα καταστεί μονόδρομος, δηλώνει μιλώντας στο CNN Greece η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.
«Εάν δεν εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, κεντρικά, με την έννοια να γίνουν σε όλες τις ευαίσθητες ομάδες και τους εργαζόμενους, περιλαμβανομένων όλων των εκπαιδευτικών, συστηματικά τεστ, και αν δεν μεγιστοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία, και δεν λυθεί το θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα γίνει μονόδρομος το καθολικό lockdown. Αλλά πρέπει να προηγηθούν αυτά μήπως και το αποφύγουμε» επισημαίνει η κ. Λινού υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Προς αποφυγή ενός ολικού lockdown, η κ. Λινού αποσαφηνίζει πως δεν απαιτείται μόνο σωστή τήρηση των μέτρων, αλλά τεράστια αύξηση των τεστ ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και εν γένει εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κόσμο, γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας κυρίως στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και ευαισθητοποίηση σε ομάδες κοινωνικο-οικονομικά υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι Ρομά, οι πρόσφυγες, οι κρατούμενοι και οι άστεγοι.

Ως προς το εάν «προλαβαίνουμε», η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει πως «το πόσο γρήγορα μπορούν να γίνουν εξαρτάται από την Πολιτεία. Αν η Πολιτεία αποφασίσει ότι θέλει να επενδύσει σε αυτά και το κάνει μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες, τότε προλαβαίνουμε».

«Αν δεν μπορεί η Πολιτεία για οποιονδήποτε λόγο να κάνει εύκολη την τήρηση των μέτρων και να πολλαπλασιάσει και συστηματικοποιήσει τα τεστ, τότε πρέπει να πάμε στο lockdown, αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση» υπογραμμίζει.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, η κ. Λινού υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους με εβδομαδιαία τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς -να γίνονται, δηλαδή, κάθε Σαββατοκύριακο τεστ ώστε να αποκλείεται η μετάδοση από τους εκπαιδευτικούς προς τα παιδιά, και να μπορέσει παράλληλα το υπουργείο Παιδείας να προσλάβει εκτάκτως επιπλέον εκπαιδευτικούς για για να μοιράσει τα σχολικά τμήματα πρωί-απόγευμα.

Για το «μέτωπο των μεταλλάξεων του κορονοΐού, η κ. Λινού αναφέρει ότι είναι πιο μεταδοτικές, επομένως θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν τηρήσουμε πολύ πιο αυστηρά μέτρα, «αλλά επίσης εκείνο που είναι φοβιστικό είναι ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ, ότι δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα στις ΜΕΘ».

«Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα. Επομένως, είτε κάνουμε lockdown, είτε δεν κάνουμε, τα επιπλέον μέτρα που προτείνω είναι εντελώς απαραίτητα γιατί διαφορετικά και μετά το lockdown θα έχουμε κρίση» υπογραμμίζει η ίδια.

Ως προς το εάν πέραν της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας, οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι και πιο θανατηφόρες, η κ. Λινού επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σχετική ένδειξη αυτή τη στιγμή περί υψηλότερης θνητότητας. Για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ότι προσβάλει άτομα νεότερης ηλικίας, επισημαίνει.

«Είναι λογικό να επικρατήσουν αυτές οι μεταλλάξεις, θα υπάρχουν και άλλες όσο διαδίδεται ο ιός παντού» σημειώνει.

Και τονίζει ότι ενώπιον αυτής της εικόνας επενδύουμε τόσο στον εμβολιασμό του πληθυσμού, όσο και στην τήρηση και λήψη αυστηρότερων μέτρων, τα οποία, όπως τονίζει, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.