Εμβόλιο: 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 έως 69 ετών. Τα περιστατικά θρομβώσεων


Στις 2 Απριλίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο τα άτομα ηλικίας 65 έως 69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τη Δευτέρα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως:
  • Από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις εμβολίου.
  • Από την Astrazeneca περιμένουμε τον Απρίλιο 450.000 δόσεις.
  • Από την Moderna περιμένουμε τον Απρίλιο 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα.
  • Η Johnson & Johnson έστειλε ένα ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Πώς γίνεται να εμβολιαστείτε νωρίτερα

Ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε ότι οι πολίτες όταν κλείνουν το ραντεβού τους, θα μπορούν να επιλέξουν να μπουν σε λίστα αναμονής και εάν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν νωρίτερα, λαμβάνοντας σχετικό SMS. «Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Σε περίπτωση που υπάρχουν αδιάθετες δόσεις πέρα από τη λίστα αναμονής, αυτές θα πηγαίνουν στα σώματα ασφαλείας και σε εκπαιδευτικούς.

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει με τα περιστατικά θρομβώσεων

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε από την πλευρά της ότι περίπου 20 ημέρες η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη διερεύνηση μίας σπάνιας περίπτωσης με θρομβώσεις κα ιθρομβοπενίας που ενδεχομένως να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο ΕΜΑ έχει τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πως τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες. Παράλληλα όμως συνεχίζει όμως συνεχίζει την ενδελεχή έρευνα για το αν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση, σε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

Σε αυτό το μικρό διάστημα έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου τόσο στη διευκρίνηση των περιστατικών, όσο και στη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Επίσης έχει εκδοθεί σχετικό φύλλο οδηγιών που περιλαμβάνει τα συμπτώματα: Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, ή επίσης κεφαλαλγία.

Στον επιστημονικό τομέα έχουν γίνει επίσης σημαντικά βήματα και υπάρχει μία βάση όπου μπορεί κανείς να σκεφτεί πώς να διαγνώσει και να αναστείλει αυτά τα φαινόμενα.

Τα θρομβωτικά επεισόδια με το εμβόλια της AstraZeneca, όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν διαφέρουν με αυτά στο γενικό πληθυσμό ούτε αποτελούν αντένδειξη. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι οι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, όπως επίσης και η αντίδραση του εμβολιαζόμενου.

Το μήνυμα, όπως πρόσθεσε η ίδια, είναι ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη διάγνωση, τρόπος έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμού σύντομα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει και η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca που αποτελεί ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της Covid-19.

«Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι η εκδήλωση σοβαρής αναφυλαξίας ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι κοινές αλλεργίες δεν αντενδείκνυνται για τον εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.