Εφιαλτικές οι προβλέψεις των ειδικών - Μέρες Νοεμβρίου με πάνω από 3.000 κρούσματα


Στα δίχτυα του κορονοϊού βρίσκεται εγκλωβισμένη όλη η χώρα με τις προβλέψεις να είναι εφιαλτικές. Κάνουν λόγο για πάνω από 3.000 κρούσματα, αφού οι μεταλλάξεις αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο της πανδημίας.
Τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνεχώς, το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια του την ώρα που ο δείκτης θετικότητας δεν λέει να υποχωρήσει. Δυστυχώς οι νεκροί στη χώρα μας από την πανδημία ξέρασαν τους 7.000, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός του ΕΟΔΥ δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Το Σάββατο (13.03.2021) ανακοινώθηκαν 2.512 νέα κρούσματα, με 52 νεκρούς και 545 διασωληνωμένους. Στην Αττική η κατάσταση είναι φωτιά με 1.180 νέες μολύνσεις και το κέντρο της Αθήνας να βράζει.

Η θετικότητα για άλλη μια μέρα ήταν υψηλή, καθώς μετά από 50.339 διαγνωστικά τεστ και 2.512 κρούσματα βρίσκεται στο 4,99. Για όγδοη συνεχόμενη μέρα παραμένει πάνω από το όριο που έχουν βάλει οι ειδικοί και είναι το 4, γεγονός που αποδεικνύει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.

«Θα φτάσουμε σε επίπεδα Νοεμβρίου»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τα ενεργά κρούσματα στη χώρας αλλά και τις προβλέψεις του για τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε εξήγησε ότι «βλέπουμε μια συνεχιζόμενη αύξηση μέχρι τέλος του μήνα πανελλαδικά, που θα μας οδηγήσει δυστυχώς σε επίπεδα πολύ κοντά σε εκείνα του Νοεμβρίου. Εγώ αυτό που χρησιμοποιώ σαν δείκτη είναι ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος ορός, αυτή η τιμή είναι πολύ πιο μικρή από αυτές που βλέπουμε κάθε μέρα. Αυτός ο δείκτης τον Νοέμβριο ήταν 2.600 η μέγιστη τιμή. Τώρα βλέπουμε ότι μπορεί να φτάσουμε τα 2.600 στο τέλος του Μάρτη και να ξεπεράσουμε και τις 3.000».

Σχετικά με την Αττική ο καθηγητής ανέφερε ότι: «Είναι σε μια φάση αρχής αποκλιμάκωσης, έχουμε μείωση της αυξητικής πορείας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα στην Αττική, αλλά με δεδομένη την πίεση της υπερμετάδοσης των μεταλλαγμένων στελεχών δεν θα δούμε θεαματικά δεδομένα.

«Προβληματίζουν οι μεταλλάξεις»

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις μεταλλάξεις ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε: «Σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσουν συνολικά οι μεταλλάξεις καθώς η δυνατότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη και η διασπορά είναι πολύ μεγάλη σε όλη τη χώρα. Αυτό αλλάζει τα σενάρια και το πεδίο. Χρειάζεται να προσέξουμε τώρα διπλά και να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να ανοίξουμε με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε χωρίς να ρισκάρουμε υπερβολικά».

Όσον αφορά τα κορονοπάρτι αλλά και τις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής τόνισε: «Προφανέστατα τα πάρτι και τα νυχτερινά κέντρα είναι χώροι διασποράς. Οι πορείες είναι κάτι διαφορετικό. Γίνονται σε ανοιχτό χώρο και εξαρτάται πώς γίνονται. Αν γίνονται με μέτρα προστασίας μπορεί να μην είναι μεγάλες εστίες μετάδοσης. Είναι κρίσιμο για όλους ότι πρέπει να πηγαίνουν στις πορείες με σύνεση σε ότι αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας».

Τέλος κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα ενεργά κρούσματα τα οποία έχουν φτάσει τα 92.000 συνολικά στη χώρα μας. 45.000 εντοπίζονται στην Αττική και 11.000 στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει φτάσει στο 62% σε κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο 92% είναι η Αττική.Σκηνικό «πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής

Και όλα αυτά ενώ το εθνικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε παρατεταμένη κατάσταση πολιορκίας. Σύζυγοι, αδέρφια, οικογένειες ολόκληρες νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία.

Στην Αττική, μέσα σε μία εβδομάδα τα νοσοκομεία χρειάστηκε να νοσηλεύσουν περί τους 2.000 νέους ασθενείς. Η ηλικία τους τρομάζει.

Μόνο στο Θριάσιο, περισσότεροι από 60 ασθενείς με covid εισήχθησαν για νοσηλεία, μέσα σε 72 ώρες.

Παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης του ΕΣΥ, η πληρότητα στις ΜΕΘ covid είναι αδύνατον να πέσει κάτω από το 92%.

Το γ’ κύμα της πανδημίας απειλεί και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία οι εισαγωγές των covid περιστατικών σχεδόν διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι νοσηλείες να έχουν ξεπεράσει τις 700.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ούτε ένας ασθενής άνω των 80 ετών δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία το τελευταίο διάστημα, καθώς ο εμβολιασμός έχει χτίσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.