Με ρεκόρ διασωληνωμένων η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων σήμερα – Προβληματισμός για το Πάσχα


Μπορεί η χθεσινή ημέρα να καθαίρεσε για λίγο από την κορυφή της επικαιρότητας την πανδημία, ωστόσο παρά τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η μάχη κατά του κορονοϊού συνεχίζεται.
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 2.588 κρούσματα ανάμεσα σε περίπου 53.000 τεστ, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η νέα αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι πλέον ξεπέρασαν τους 700 (706 για την ακρίβεια).

Η κατάσταση πολέμου στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζεται με την Ματίνα Παγώνη να επισημαίνει την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορονοϊού που φτάνει έως και το 60% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. «Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επαναλαμβάνοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου».

Το πρώτο σημάδι αισιοδοξίας

Μέσα στην καταχνιά της πανδημίας, αρχίζει ωστόσο να διαφαίνεται μια χαραμάδα σταθεροποίησης της κατάστασης, για την οποία μας είχαν προϊδεάσει οι ειδικοί από την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ που αφορούν στις 23 Μαρτίου αναφορικά με τις εισαγωγές ασθενών, στα νοσοκομεία της επικράτειας καταγράφηκαν 543 εισαγωγές ασθενών, έναντι 452 εξιτηρίων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις 22/03 οι εισαγωγές ήταν 576 και τα εξιτήρια 301, στις 21/03 οι εισαγωγές 425 και τα εξιτήρια 145, στις 20/03 οι εισαγωγές ήταν 513 και τα εξιτήρια 337, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή 19/03 οι εισαγωγές ήταν 518 και τα εξιτήρια 472. Σημειώνεται πως λόγω των πολύ υψηλών πληροτήτων, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής, δίνονται εξιτήρια στους ασθενείς ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

Νέα συνεδρίαση των ειδικών σήμερα

Με τα παραπάνω δεδομένα συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι προκειμένου να προχωρήσουν σε μια εκτίμηση της κατάστασης που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όπως διαφάνηκε και από την αρχή της εβδομάδας, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη με αποτέλεσμα το πολυπόθητο άνοιγμα της αγοράς να μπει «στον πάγο», τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου, ενώ κάποιοι εισηγούνται την διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.
Οι απόψεις των ειδικών για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, διαφέρουν. Εδικοί όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ή καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προτείνουν να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα. Άλλοι πάλι, όπως ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, θέτουν ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. Το οποίο, όπως άλλωστε η εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα.

Τι θα γίνει με το Πάσχα

Το οποίο Πάσχα προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, ειδικά στο θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατούν τις επιφυλάξεις τους.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.

Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας σήμερα στον Σκάι, δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πλειοψηφία των ειδικών υποστηρίζει ότι είναι ακόμη νωρίς για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι θα γίνει τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.