"Διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ. Επιλέγουμε ασθενείς". Εφιαλτική εφημερία στο "Γεννηματάς"


Άλλη μία νύχτα θρίλερ έζησαν τα νοσοκομεία αναφοράς στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού που διακομίζονται στα νοσοκομεία και χρήζουν διασωλήνωσης είναι περισσότερα απ' όσα μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ στην παρούσα φάση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς, στο οποίο χτυπά η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για δείγμα, αλλά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, τουλάχιστον 8 με 10 εκτός ΜΕΘ. Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, ευτυχώς οι ασθενείς αυτοί δεν μένουν για πολλές ώρες εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

Μιλώντας στo Open TV, ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γεννηματάς, παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 - 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση, η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα περιμένει.

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Ασφυξία σε όλα τα νοσοκομεία

Το προηγούμενο 24ωρο, πάνω από 450 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία – καθώς και στα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid - με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Την ίδια ώρα, οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε μέσα στην πανδημία.

Οι διασωληνωμένοι χθες (16/3) έσπασαν το φράγμα των 600, που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα του πικ του Νοέμβρη του 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε για ενάμιση μήνα μετά. Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική, οι 374 από τους 606.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.