Αναζήτηση ιδιωτών γιατρών για τον κορονοϊό. Ανοιχτό το σενάριο επίταξης


Προς αναζήτηση ιδιωτών γιατρών για τα δημόσια νοσοκομεία είναι το υπουργείο Υγείας ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις ΜΕΘ covid αλλά και στις απλές κλίνες covid, σύμφωνα με το ethnos.gr. 
Μέχρι στιγμής όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν κατορθώσει να συγκεντρώσουν ούτε τους 50 γιατρούς που ζήτησε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Υγείας, αφού προς ώρας μόνο 30 ονόματα ιδιωτών γιατρών έχουν συγκεντρωθεί. Γεγονός βέβαια που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λειτουργία πολλών κλινικών στο ΕΣΥ, αφού το υπουργείο Υγείας είχε «ποντάρει» στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Η επίταξη

Γι αυτό και όπως αναφέρει το ethnos.gr, εξετάζεται πλέον το σενάριο ακόμη και της επίταξης ιδιωτών γιατρών και από ιδιωτικές κλινικές αλλά και από την ελεύθερη αγορά. Πάντως οι περισσότεροι γιατροί του ιδιωτικού τομέα δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα του ΕΣΥ, καθώς η αμοιβή των 2.000 ευρώ μαζί με εφημερίες σε δημόσιο νοσοκομείο για περιστατικά covid, θεωρείται χαμηλό ποσό τόσο για τους κινδύνους που θα διατρέχουν όσο και για το ωράριο απασχόλησης.

Άλλωστε στον ιδιωτικό τομέα οι αποδοχές είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το δημόσιο σύστημα. Από την άλλη το υπουργείο Υγείας που είχε καθορίσει την αμοιβή στα 2.000 ευρώ μηνιαίως μαζί με εφημερίες, αδυνατεί να προσφέρει περισσότερα κονδύλια, τόσο εξαιτίας περιορισμένων διαθέσιμων, όσο και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι μισθοί των οποίων δεν φθάνουν ούτε κατά διάνοια τα 2.000 ευρώ, περιγράφουν πηγές. Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι εάν τις επόμενες εβδομάδες συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα οδηγηθεί στη λύση της επίταξης ώστε να λειτουργήσει κανονικά το ΕΣΥ.

Αδειάζουν οι ιδιωτικές κλινικές για να υποδεχθούν ασθενείς covid – Το σχέδιο και οι αμοιβές

Εξάλλου, μέχρι αύριο Τετάρτη αναμένεται να αδειάσουν οι δύο ιδιωτικές κλινικές (ΛΗΤΩ και Ιατρικό Περιστερίου) που εθελοντικώς προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη μάχη του ΕΣΥ κατά του κορονοϊού. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η διακομιδή των ασθενών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές των δύο ομίλων, ώστε να εκκενωθούν το ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Περιστερίου και να αναλάβουν ασθενείς covid από το ΕΣΥ. Ειδικότερα οι ασθενείς από το ΛΗΤΩ μεταφέρονται στο ΜΗΤΕΡΑ, ενώ του Περιστερίου στις άλλες κλινικές του Ομίλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας την Πέμπτη θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κλινών στις δύο ιδιωτικές κλινικές, εφόσον καλυφθούν πλήρως τα κρεβάτια στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αμοιβές των δύο ιδιωτικών κλινικών θα είναι με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) συν το μισθολογικό κόστος που θα υπολογισθεί με τον δείκτη 2.09. Όπως ακριβώς είχαν άλλωστε αμειφθεί και οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση τις επόμενες ημέρες.

Πάντως ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ) βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στη μάχη της πανδημίας, παρότι τα στελέχη του επισημαίνουν ότι οι αμοιβές δεν είναι τέτοιες που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και το κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.