Ο άνδρας με τα σούπερ αντισώματα Covid-19 που έχει φυσική ανοσία


Ακόμα κι αν αραιώσεις τα αντισώματά του κατά 10.000 φορές, εξακολουθούν να αντιστέκονται στην Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Ο John Hollis δεν είχε καταλάβει καν πως είχε μολυνθεί με Covid-19 μετά από ένα ταξίδι στην Ευρώπη με τον γιο του. Αργότερα όμως ανακάλυψε πως είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν αυτό που αποκαλείται «σούπερ αντισώματα» απέναντι στον κορονοϊό. Τα αντισώματά του είναι τόσο ισχυρά και αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του ιού που ο Hollis έχει φυσική ανοσία απέναντι στον κορονοϊό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ακόμα κι αν αραιώσεις τα αντισώματά του κατά 10.000 φορές, εξακολουθούν να αντιστέκονται στην Covid-19.

Σύμφωνα με το NBC, o Hollis, διευθυντής επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο George Mason στο Fairfax της Βιρτζίνια, έμαθε τον Ιούλιο ότι ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία ανθρώπων, των οποίων το αίμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την Covid-19 και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νόσο.

«Ο κορονοϊός φαίνεται ότι δεν μπορεί να τον βλάψει», δήλωσε ο Dr. Lance Liotta, παθολόγος και επιστήμονας βιολογικής μηχανικής του Πανεπιστημίου George Mason, ο οποίος ηγείται των κλινικών δοκιμών για αντισώματα. Ο 54χρονος Hollis έμαθε ότι το αίμα του είναι εμπλουτισμένο με τα λεγόμενα σούπερ αντισώματα - αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό, τα οποία, ακόμη και όταν αραιώνονται 10.000 φορές, εξακολουθούν να αντιστέκονται στην Covid-19, δήλωσε ο Liotta.

Πρόκειται για ένα ιατρικό φαινόμενο που εντοπίζεται σε λιγότερο από το 5% του πληθυσμού που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, σύμφωνα με μια μελέτη, καθιστώντας τον Hollis και το αίμα του "πολύτιμους πόρους" για τον εντοπισμό πιθανών θεραπειών σύμφωνα με τον Dr. Liotta. «Το να μάθουμε για τα αντισώματά του μας προσφέρει νέους τρόπους για να καταπολεμήσουμε τον ιό», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν αυτό σας φαίνεται τρελό, φανταστείτε εμένα πώς μου φαίνεται», δήλωσε ο Hollis, πρώην αθλητικός δημοσιογράφος για το Atlanta Journal-Constitution.

«Αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι ακόμα υγιής»

Η ιστορία του ξεκίνησε όταν ταξίδεψε με τον γιο του, Ντέιβις στην Ευρώπη στις αρχές Μαρτίου. Λίγο καιρό μετά την επιστροφή τους από το Λονδίνο και το Παρίσι και λίγο πριν προσγειωθούν στις ΗΠΑ, ο Hollis είχε κάποια ήπια συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση, το οποία όμως συνέδεσε με το συνηθισμένο κρυολόγημα της εποχής. Τα συμπτώματα πέρασαν γρήγορα, αλλά ο συγκάτοικος του αρρώστησε και νόσησε σοβαρά με Covid-19 για ένα μήνα. Φοβούμενος για τον φίλο του, ο Hollis στεκόταν δίπλα στην πόρτα του κάθε πρωί για να ακούσει κίνηση και να σιγουρευτεί ότι ο συγκάτοικός του ήταν ακόμα ζωντανός. Ο Hollis καθάρισε εξονυχιστικά το σπίτι και αποφάσισε να περιοριστεί στο δωμάτιό του.

«Είχε φοβηθεί πάρα πολύ», ανέφερε ο φίλος του Hollis, Kevin W. Tydings, δικηγόρος στη Βόρεια Καρολίνα. «Του τηλεφωνούσα σχεδόν κάθε μέρα για δύο εβδομάδες, ανησυχούσα για αυτόν. Κατάλαβε ότι κόλλησε τον ιό. Αλλά προς τιμήν του, κλείστηκε και έμεινε εκεί, επειδή δεν ήθελε να βγει έξω και να το μεταδώσει σε κάποιον άλλο». Ο 54χρονος ανησυχούσε ιδιαίτερα για τον γιο του και πανικοβλήθηκε στη σκέψη ότι ο Davis είχε κολλήσει Covid-19 στο ταξίδι τους. Φοβόταν επίσης ότι θα μπορούσε να πεθάνει από τον ιό και να μην προλάβει να δει τον γιο του να μεγαλώνει. «Στις 8 Απριλίου, έγραψα ένα γράμμα στον γιο μου, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρω. Έγραψα την πρώτη πρόταση και έκλαιγα. Το διαβάζω κάθε μήνα και κλαίω αμέσως ... Είμαι απλώς ευγνώμων που δεν χρειάστηκε να του το δώσω» λέει ο ίδιος.

Αλλά ο Hollis δεν αρρώστησε βαριά. Στα μέσα Ιουλίου, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει σε μια μελέτη για τον κορονοϊό στην πανεπιστημιούπολη, με επικεφαλής τον Dr. Lance Liotta, πρώην αναπληρωτή διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Λίγο αργότερα, ο Dr. Lance Liotta τον κάλεσε για να του πει ότι είχε «σούπερ» αντισώματα. Ο Hollis είπε ότι θυμόταν να αισθάνεται «απόλυτο σοκ».

Από τον Αύγουστο, ο Hollis δίνει δείγματα αίματος και σάλιου περίπου κάθε δύο εβδομάδες για εργαστηριακές δοκιμές και πειράματα. Ο Dr. Lance Liotta είπε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων του όχι μόνο έχουν διατηρηθεί, αλλά έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικά στην «εξόντωση» έξι διαφορετικών στελεχών του κορονοϊού. ομάδα του Liotta εντόπισε άλλα επτά άλλα άτομα με «σούπερ» αντισώματα. Ο Hollis είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους, γιατί τα αντισώματά του έχουν διατηρήσει τουλάχιστον το 90% της ισχύος τους εννέα μήνες μετά τη μόλυνση. Τα περισσότερα σούπερ αντισώματα διαλύονται σε 60 έως 90 ημέρες, σύμφωνα με τον Liotta.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Liotta, τα «σούπερ» αντισώματα του Hollis θα βοηθήσουν στην επόμενη φάση της κλινικής δοκιμής - δοκιμάζοντάς τα σε εκείνους που έχουν λάβει το εμβόλιο για να βεβαιωθούν ότι τα αντισώματά τους έχουν αυξηθεί. Ο Hollis παραμένει έκπληκτος από την επιστημονική ανακάλυψη, αλλά εξακολουθεί να φορά μάσκα και ασκεί την κοινωνική απόσταση. «Ο Δρ. Liotta και η ομάδα του είναι καταπληκτικοί. Από τη μία, είμαι αιώνια ευγνώμων και αισθάνομαι ευλογημένος που είμαι ακόμα υγιής και κατά κάποιον τρόπο έχω αυτήν τη σπάνια φυσική προστασία από έναν θανατηφόρο ιό που σκοτώνει περισσότερους από 3.000 Αμερικανούς την ημέρα και επηρεάζει αρνητικά τον καθένα, αλλά ειδικά τους Αφροαμερικανούς και άλλες φυλετικές ομάδες. Αλλά, από την άλλη, αρκεί να ανοίξετε την τηλεόραση ή να κοιτάξετε οποιαδήποτε εφημερίδα για να δείτε τη μεγάλη δυστυχία και τον θάνατο σε όλο τον κόσμο ως αποτέλεσμα του ιού. Και αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι: γιατί εγώ; γιατί μου χαρίστηκε η ζωή ενώ σε τόσους άλλους όχι;»

Ο Hollis αναφέρει στο NBC ότι έχει ξενυχτήσει αρκετά βράδια αναλογιζόμενος την εμπειρία του. «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να βρω αληθινές απαντήσεις εκτός από ότι ίσως ότι ο Θεός έχει ένα σχέδιο για μένα. Ή είμαι απλά τυχερός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ξέρω ότι εδώ και καιρό λέω στον γιο μου ότι όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος από ό, τι ήταν όταν ήρθαμε. Ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα μπορούσα εγώ να βοηθήσω σε αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.