Θέμα ωρών η ανακοίνωση παράτασης του lockdown – Εξαδάκτυλος: Πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων


Το lockdown τυπικά λήγει την Καθαρά Δευτέρα. Ωστόσο, με τα κρούσματα να “χτυπούν” τετραψήφια κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα πια, μοιάζει μάλλον αδύνατον για τους ειδικούς, ότι θα προχωρήσει ένα “άνοιγμα” του lockdown.
Σύμφωνα μάλιστα με το MEGA, είναι θέμα ωρών να ανακοινωθεί και από επίσημα χείλη, η παράταση του lockdown.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση, ενώ ο καθηγητής Τζανάκης εκτίμησε ότι μέσα στην εβδομάδα τα κρούσματα θα εκτοξευτούν στις 3 χιλιάδες. 

Άδειοι δρόμοι, ελάχιστος κόσμος στις παράλιες και κοσμοσυρροή στα δωρεάν rapid test. Αυτή ήταν η εικόνα της Αττικής την Κυριακή, γεγονός που αποτυπώνει και την αγωνία των πολιτών για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα του λεκανοπεδίου.

«Βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Την Δευτέρα 1 Μαρτίου είχαμε 159 κρούσματα. Την Τρίτη 318. Την Τέταρτη τα κρούσματα αυξήθηκαν κι άλλο φτάνοντας τα 327. Την Τσικνοπέμπτη υπήρξε μια μικρή μείωση ενώ την Παρασκευή 314. Το Σάββατο τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 288.

Προς αναβολή η χαλάρωση των μέτρων 

Τα περισσότερα από 2 χιλιάδες νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά προβληματίζουν τους ειδικούς, οι οποίοι μάλιστα κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη τις επόμενες ημέρες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων από τις 16 Μαρτίου φαίνεται πως πάει προς αναβολή.

Να σημειωθεί ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου ενώ στην συνέχεια το άνοιγμα των σχολείων.


Εξαδάκτυλος: Δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις

“Είναι δύσκολο να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις διότι έχουμε αυτή τη στιγμή τις μεταλλάξεις των ιών. Τα συμπεράσματα που αντλούμε από τα προηγούμενα κύματα αφορούν έναν ιό διαφορετικό. Κυρίως ως προς την ταχύτητά του. Για αυτό και μας δυσκολεύει πολύ να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις”.

Αυτά είπε μιλώντας στο MEGA, ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δυσκολέψουν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες, στο σύστημα υγείας.

«Το ΕΣΥ θα αντέξει»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σημείωσε ότι και η επόμενη εβδομάδα θα δώσει υψηλά νούμερα κρουσμάτων, κατεπέκταση και πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Θα δούμε επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες περαιτέρω. Οι αριθμοί των ανθρώπων που θα νοσηλευθούν τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν».

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει το βάρος των νοσηλειών, καθώς πλέον υπάρχει η εμπειρία των προηγούμενων μηνών.

«Το σύστημα υγείας θα αντέξει όπως άντεξε και στο παρελθόν. Τώρα έχουμε περισσότερη εμπειρία γιατί περάσαμε τη μεγάλη κρίση του φθινοπώρου. Πάντως, η επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να είναι η εβδομάδα που θα δούμε τα πράγματα να καλυτερεύουν».

Πρόωρη η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, το οποίο έχει τοποθετηθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου υπογράμμισε πως οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα αυτήν την περίοδο είναι πρόωρη.

«Είναι πρόωρη συζήτηση. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες ημέρες και αν ο αριθμός των ανθρώπων που ανιχνεύονται θετικοί αρχίσει να κάμπτεται, τότε μπορούμε να δούμε αυτή την προοπτική».

Ασφαλέστερο το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο αναμένεται να είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα ανοίξουν όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς είναι πιο ασφαλές από τα σχολεία, τα οποία περνούν σε δεύτερη μοίρα.

«Η εμπειρία μάς έχει δείξει ότι το λιανεμπόριο είναι πιο ασφαλές. Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η σωστότερη προτεραιότητα. Μόλις μας δώσουν τη δυνατότητα τα επιδημιολογικά στοιχεία» θα ανοίξουν και τα σχολεία επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αναγκαιότητα φυσικής λειτουργίας των σχολείων».

Σε κάθε περίπτωση ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς: «έχουμε να κάνουμε με τις μεταλλάξεις των ιών που έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά του».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.