Έτσι θα γίνει η άρση του lockdown: Το σχέδιο της ΕΕ. Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού


Τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των lockdown παρά τις καθυστερήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών τα προβλήματα με το εμβόλιο της AstraZeneca σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται έγγραφα της Κομισιον.
«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» αναμένεται να αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ολοκλήρωση των εμβολιασμών για όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού ως τα τέλη του καλοκαιριού.

Άρση σε βαθμίδες

Η άρση των lockdown θα στηρίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντανακλά την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος» θα αναφέρεται στο έγγραφο.

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) , με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο, θα προβλέπει προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε η κυβέρνηση σε κάθε κράτος-μέλος για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει πισωγύρισμα στα κρούσματα».

Από την πλευρά της η ΕΕ επιθυμεί να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε με ασφάλεια για μία όσο το δυνατό πιο φυσιολογική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο στόχος αυτός όμως, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd, λόγω και των προβλημάτων με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα μπορούσε να καθυστερήσει έως και ένα μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το προσχέδιο , η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Τι προβλέπεται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για το λεγόμενο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοί ή αναρρώσει από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με μη εγκεκριμένα θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», αναφέρεται επίσης σε αυτήν.

Στόχος είναι τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου, ώστε να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει για εισερχόμενα ταξίδια από κράτη εκτός της ΕΕ. «Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα αναφέρει η Κομισιόν.

Τέλος θα επισημαίνεται ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται επαρκώς αξιόπιστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.