Κρας τεστ το Σαββατοκύριακο για απαγόρευση κυκλοφορίας και sms στο 13033


Το πρώτο Σαββατοκύριακο με τα μέτρα του νέου αυστηρού lockdown να μπαίνουν σε εφαρμογή θα αποτελέσει σίγουρα ένα κρίσιμο τεστ τόσο για τους πολίτες στο κατά πόσο δηλαδή θα τα ακολουθήσουν πιστά όσο και για τις Αρχές, που έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους για εντατικοποίηση των ελέγχων. Το Σαββατοκύριακο που έρχεται με καλές καιρικές συνθήκες αλλά και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους πολίτες, σίγουρα θα δοκιμαστούν αν θα αντισταθούν στις εξωτερικές δραστηριότητες ή θα προτιμήσουν το σπίτι τους, όπως τονίζουν ότι θα έπρεπε να κάνουν όλοι οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Το Σαββατοκύριακο, 6 και 7 Μαρτίου, θα ισχύει το νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, καθώς οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους μια επιπλέον ώρα. Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας αντί για τις 18.00 θα αρχίζει στις 19.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00. Αυτό το ωράριο θα ισχύσει για όλη την επικράτεια. Υπενθυμίζεται ότι για τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19.00 έως τις 05.00 για όλη τη χώρα, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση της κυκλοφορίας (από Δευτέρα έως Παρασκευή) αρχίζει από τις 21.00 και λήγει στις 05.00, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών.

Ωστόσο έχουν πλέον πολύ λιγότερες επιλογές για εξορμήσεις. Η αποστολή sms στο 13033 με τους κωδικούς 2 (για αγορές σε καταστήματα προμήθειας προϊόντων πρώτης ανάγκης) και 6 (σωματική άσκηση, βόλτα για κατοικίδια) έχει πλέον πολλούς περιορισμούς. Οι πολίτες που στέλνουν τον κωδικό 2 θα πρέπει να κινηθούν μέσα σε μία ακτίνα 2 χιλιομέτρων από την κατοικία τους ή εντός των ορίων του δήμου τους.

Για τον κωδικό 6, οι πολίτες απαγορεύεται να μεταβούν για ατομική άθληση με ΙΧ αλλά μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός, ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να μεταβεί με τα πόδια σε μια μακρινή περιοχή. Παράλληλα, αυστηρότεροι έλεγχοι αναμένονται και για τη μετακίνηση με τον κωδικό «4», καθώς –όπως είχε δηλώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς- τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι το Σαββατοκύριακο θα είναι εντατικοί οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρώτο Σαββατοκύριακο κοντά στο σπίτι

Με τα νέα μέτρα του lockdown από αυτό το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 και σε Αττική, Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με τις αλλαγές στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι αλλαγές στο ωράριο κυκλοφορίας αποφασίστηκαν και στο ωράριο απαγόρευσης των μετακινήσεων για τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, μετά το stop στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ήρθε και μία μικρή χαλάρωση στο ωράριο περιορισμού των μετακινήσεων καθώς τα Σαββατοκύριακα δόθηκε παράταση μίας ώρας πριν την επιστροφή στο σπίτι.

Τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 19:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 21:00 έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Το ωράριο των σούπερ μάρκετ


Oι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιτίας του αυστηρότερου lockdown, φέρνουν αλλαγές στο ωράριο των σούπερ μάρκετ, ειδικά για το Σαββατοκύριακο. Πλέον, από τη στιγμή που η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 19:00, τα σούπερ μάρκετ μεταθέτουν το κλείσιμο τους για μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 18:00, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (έκλειναν στις 17:00, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00).

Επισημαίνεται ότι οι καταναλωτές για να μεταβούν σε κάποιο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2 («Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης [σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ]») ή να χρησιμοποιούν την αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης ή μια χειρόγραφη δήλωση. 

Ωστόσο, με τα νέα μέτρα, στο sms στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, δηλαδή, σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου, είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.