Αόριστη έννοια η «ανοσία της αγέλης», κανένα εμβόλιο 100% αποτελεσματικό


Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η λεγόμενη ανοσία της αγέλης είναι μια «αόριστη έννοια» και δεν υπάρχει σαφές ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί αυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν είναι 100% αποτελεσματικό και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και όχι – όπως χαρακτηριστικά είπε- σαν το πάτημα ενός διακόπτη που ανοίγει και κλείνει.

Μιλώντας στο BBC Radio 4 ανέφερε ότι το εκτιμώμενο ποσοστό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην λεγόμενη ανοσία της αγέλης είναι 70-85 %, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Όπως τόνισε, όσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο περισσότερο θα πλησιάζουμε την κανονικότητα, αφού αν οι εμβολιασμοί συνδυαστούν με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, θα μειώνονται τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό.

«Θα βλέπετε πάντα λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του USnews, o επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων Άντονι Φάουτσι τόνισε τη Δευτέρα ότι «είναι αναπόφευκτο πως ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19 θα επαναμολυνθουν, επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό».

Ο Άντονι Φάουτσι σημείωσε ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες, και ίσως χιλιάδες περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων ατόμων που θα μολυνθούν ξανά με COVID-19. Το κλειδί είναι να συγκρίνουμε τον μικρό αριθμό μολύνσεων με τους δεκάδες, και τελικά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο Φάουτσι. «Το βλέπουμε αυτό με όλα τα εμβόλια, στις κλινικές δοκιμές, στον πραγματικό κόσμο», δήλωσε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό Οίκο. «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα βλέπετε πάντα λοιμώξεις, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ανέφερε το παράδειγμα επαναλοιμώξεων που συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης. Ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται γρήγορα και ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας καλής χρονιάς, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 40% έως 60%. Ωστόσο, ακόμη και αν ένα εμβόλιο αποτύχει να προστατεύσει από τη μόλυνση, προστατεύει συχνά από σοβαρές ασθένειες.

«Εάν εμβολιαστείτε, χωρίς αμφιβολία, είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσετε γρίπη. Αλλά ακόμα κι αν κολλήσετε και αρρωστήσετε, ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας», είπε ο Φάτσι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο o επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων μίλησε για μια ισραηλινή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και σύμφωνα με την οποία η παραλλαγή B.1.351 του κορονοϊού μπορεί να αποφύγει την προστασία από το εμβόλιο Pfizer / BioNTech.

«Με όλο τον σεβασμό προς τους Ισραηλινούς φίλους μου, νομίζω ότι αυτή η μελέτη, όπως ήταν, ήταν όσο περισσότερο συγκεχυμένη γίνεται» είπε ο Fauci. «Το μόνο πράγμα που δεν προκαλεί σύγχυση είναι ότι οι δύο δόσεις είναι όντως καλές εάν θέλετε να προστατευτείτε πλήρως».

Όπως είπε, η συγκεκριμένη μελέτη παρουσίασε τα αποτελέσματα σαν να φαίνεται ότι τα άτομα που λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech είχαν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με την παραλλαγή Β.1.351 από ό, τι άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου. Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι η προστασία από το εμβόλιο σημαίνει ότι στην απίθανη περίπτωση που μια λοίμωξη καταφέρει να «γκρεμίσει» αυτό το τείχος, πιθανότατα θα πρόκειται για την «πιο δύσκολη μετάλλαξη», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουμε».

Επιφυλάξεις για το εμβόλιο της Astrazeneca
Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει καλή αποτελεσματικότητα εάν ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την ασφάλειά του, είπε ο επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων Άντονι Φάουτσι, τονίζοντας επίσης ότι μπορεί και να μην το έχουν ανάγκη η ΗΠΑ, χάρη στην επάρκεια από άλλα εμβόλια.

Μιλώντας στο BBC την Τρίτη το πρωί, ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας σημείωσε ότι «από πλευράς αποτελεσματικότητας το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα καλό εμβόλιο, και αν στρώσει στο θέμα της ασφάλειας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου θα είναι πράγματι αρκετά καλή».

Φάνηκε μάλιστα να μη βιάζεται να δει το βρετανικό εμβόλιο στο αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, δηλώνοντας ότι «δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δε θα το χρειαστούμε. Αυτό δεν αποτελεί αρνητική εκτίμηση για το AstraZeneca, αλλά είναι πιθανό δεδομένης της προμήθειας από άλλες εταιρίες να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε».

Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ενώ το εμβόλιο που έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση χρήσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.Οι ευρωπαϊκές αρχές ακόμη ελέγχουν τις περιπτώσεις δημιουργίας θρομβώσεων, αν και τονίζουν ότι τα πλεονεκτήματα του σκευάσματος είναι πολύ μεγαλύτερα των σπάνιων προβλημάτων που εμφανίζονται.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, USnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.