Λινού: Λάθος ο εμβολιασμός των 30 - 39 ετών με AstraZeneca


Την πλήρη αντίθεσή της με την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας 30-39 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca εξέφρασε η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, που ορίζονται βάσει συμβολαίου.
Η κυρία Λινού εξέφρασε την άποψη πως το εμβόλιο της AstraZeneca δεν πρέπει να χορηγηθεί στους 30άρηδες. «Aυτό για μένα είναι λίγο πρόβλημα. Πρέπει να εμβολιαστούν οι 30άρηδες, αλλά το ΑstraΖeneca οι περισσότερες χώρες του κόσμου που το έχουν εγκρίνει είναι για μετά τα 55», είπε και αναρωτήθηκε: «Είναι θέμα και δεν ξέρω γιατί η Πολιτεία και η Επιτροπή το έκαναν αντίστροφα από ότι το έκανε ο υπόλοιπος κόσμος» ενώ τόνισε ότι έπρεπε να «ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός με την AstraZeneca μετά τα 50. Αφού έχουμε επάρκεια αυτού του εμβολίου έπρεπε να το χορηγήσουμε στους άνω των 50».

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ τάχθηκε κατά της χορήγησης του εμβολίου της εταιρείας στους 30άρηδες αφού όπως επεσήμανε «η πιθανότητα να πάθει κάτι μια κοπέλα στα 30 είναι πάρα πολύ μικρή είτε νοσήσει είτε εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικία, αυτός ο αμελητέος κίνδυνος είναι ίδιος, είτε περιμένει να νοσήσει είτε περιμένει να εμβολιαστεί» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Εν τω μεταξύ αύριο, Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, με το σκεύασμα της AstraZeneca. Αναλυτικότερα, από τη Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδων των 30-39 και μια ημέρα αργότερα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Σειρά θα πάρουν οι ηλικιακές ομάδες 40-44 χρόνων και 45-49 χρόνων, με επικρατέστερη ημέρα για το άνοιγμα των ραντεβού τη Μεγάλη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες ηλικίας 50-54.

Δύο εμβολιασμένοι χωρίς μάσκες σε εσωτερικό χώρο

Η Αθηνά Λινού αναφέρθηκε και στην οδηγία του αμερικανικού CDC, σύμφωνα με την οποία δύο εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν χωρίς μάσκα ακόμη και σε εσωτερικό χώρο μια συζήτηση που «άναψε» και στην Ελλάδα έπειτα από σχετικά αναφορά του Σωτήρη Τσιόδρα.

«Μπορούμε πράγματι δύο εμβολιασμένοι να βρεθούμε σε εσωτερικό χώρο χωρίς μάσκα. Μάλιστα, μπορεί και ένας εμβολιασμένος να βρεθεί με έναν ακόμη που δεν έχει εμβολιαστεί αρκεί να μην είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Άρα, με έναν ηλικιωμένο δεν μπορούμε να βρεθούμε χωρίς μάσκα» επισήμανε.

Tο άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα μειώσει τους συνωστισμούς

Αναφερόμενη στην εστίαση, τόνισε: «Το έλεγα από καιρό ότι το βλέπω σαν θετικό μέτρο. Να το μετατρέψουμε από πρόβλημα σε ευκαιρία», ενώ πρότεινε τη διενέργεια PCR test στους εργαζόμενους του κλάδου, μια φορά την εβδομάδα.

Η καθηγήτρια εξέφρασε την άποψη ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα μειώσει τους συνωστισμούς. «Πραγματικά ελπίζω ότι θα δούμε μείωση και ότι το άνοιγμα θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους ανθρώπους να μη συνωστίζονται φτάνει να συσστρατευτούμε όλοι συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των ιδιοκτητών καταστημάτων, ώστε να τηρηθούν όσο γίνεται περισσότερο τα μέτρα», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Ο δείκτης θετικότητας είναι κοντά στο τέσσερα για τις καθημερινές. Ήταν 6 ο δείκτης θετικότητας ενώ πριν από 20 ημέρες και παλαιότερα ήταν στο 7 στο 8 τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα πλησίαζε το 10. Ήταν μία συγκεκριμένη ημέρα που πλησίαζε το 12. Οπότε το τέσσερα είναι το όριο συναγερμού. Ελπίζω ότι θα πάει ακόμα πιο κάτω», συνέχισε.

Πάσχα και μετακίνηση στο χωριό

Η κυρία Λινού, αναφερόμενη στο πασχαλινό τραπέζι, τόνισε πως «αυτό το περί εννέα ατόμων, ποτέ δεν το κατάλαβα. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός. Γιατί εννέα και όχι έξι ή οκτώ ή όχι δέκα;».

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη μετακίνηση στα χωριά το Πάσχα, αν επιτρεπόταν, επισημαίνοντας πως «ο τρόπος μετακίνησης, κυρίως για τα μέσα μεταφοράς, μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα. Αυτοί που θα πήγαιναν με το αυτοκίνητό τους και θα έκαναν Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους, δεν νομίζω πως θα προσέθετε κίνδυνο».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.