Χαλάρωση μέτρων: Γιατί μπλόκαρε σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη


Τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη έδειχναν ότι η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού, και κυρίως στο σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο και στις τρεις περιοχές.
Ο λόγος δόθηκε στους Επιστήμονες, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, και μετά από μία συνεδρίαση – θρίλερ, εισηγήθηκαν να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά ούτε και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Παρά το αρχικό μούδιασμα, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση, προκειμένου η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία εκπέμπουν ήδη SOS, να μην ξεφύγει.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β. Παπαευαγγέλου, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κρουσμάτων άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000.

Ενώ και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε στοιχεία για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και τις αντοχές των νοσοκομείων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αττική

Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Αττική, όπου επίσης το σύστημα Υγείας πιέζεται.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, τα μισά από τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στη χώρα (συνολικά 27.000), βρίσκονται στην Αττική.

“Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα” δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (Skai).

Αυξημένα τεστ για τη λειτουργία του λιανεμπορίου


Προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα της αγοράς και στην Αττική, στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας, που επίσης δοκιμάζεται, η κυβέρνηση προχωρά από τη Δευτέρα 5 Απριλίου σε αυξημένα τεστ.

Με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα δράσουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, για ελέγχους σε εργαζόμενους στα καταστήματα και καταναλωτές.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στις πλατφόρμες testing.gov.gr και ergasia.testing.gov.gr για δωρεάν τεστ εντοπισμού αντιγόνου.

Μητσοτάκης: Οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν

Όσο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και με το αυτοκίνητο, που απελευθερώνονται από σήμερα για σωματική άσκηση (κωδικός 6), το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι το μέτρο είναι πιλοτικό.

«Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα.

Και εξηγώντας γιατί ελήφθη η απόφαση για άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, σημείωσε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».

Οι πιθανότητες να αναπροσαρμοστεί το μέτρο και να επιστρέψουμε στην έξοδο σε μικρή ακτίνα από το σπίτι της, θεωρούνται μικρές. Η κόπωση των πολιτών και η δυσαρέσκεια για τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, όπως αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, είναι παράγοντες που η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν, και εκτός απροόπτου (περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ) δεν θα αναιρέσει αυτή τη μικρή ανάσα ελευθερίας τα Σαββατοκύριακα.

«Σε πρώτη φάση επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι μετακινήσεις για αναψυχή και άσκηση μεταξύ των δήμων. Είναι καλύτερα να εκτονώνονται οι πολίτες και να ενισχύεται η αγορά, παρά να συγκεντρώνονται σε σπίτι όπου βγάζουν μάσκες και χαλαρώνουν τα μέτρα. Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, αναλύοντας το σκεπτικό της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.