Εστιάτορες: Ενστάσεις για το άνοιγμα μετά το Πάσχα


Η απόφαση για άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από τους επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες του κλάδου, που δείχνουν να προτιμούν καλύτερα την 10η Μαΐου.
Πιστεύουν πως είναι μία βιαστική απόφαση η οποία δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα και εκτός των άλλων θέτει σε κίνδυνο το μεγάλο στοίχημα της χώρας που είναι ο τουρισμός και μαζί με αυτόν και η εστίαση.

Ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, σε δηλώσεις του στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" θεωρεί την απόφαση παρακινδυνευμένη, σημειώνοντας ότι για μία ακόμη φορά, οι αποφάσεις λαμβάνονται μονομερώς, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση με τον κλάδο που γνωρίζει τη λειτουργία του.

Όπως ο ίδιος λέει, η εστίαση θα ανοίξει τελικά την Δευτέρα 3 Μαΐου, μια νεκρή ούτως ή άλλως μέρα από κίνηση στην εστίαση και μετά από αρκετές ημέρες αργίας λόγω του Πάσχα, με αποτέλεσμα ο εφοδιασμός των επιχειρήσεων με πρώτες ύλες να καθίσταται δυσχερής, δεδομένου ότι ο κλάδος είναι κλειστός από τον Νοέμβριο, δηλαδή 6 ολόκληρους μήνες. Ένα ακόμη αγκάθι στον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, είναι πως η εστίαση ανοίγει με περιορισμένο ωράριο, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Σημαντικό αγκάθι, κατά τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, είναι πως δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία καταβολής της επιδότησης κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες «να πρέπει να ψάχνουν για δανεικά προκειμένου να προμηθευτούν πρώτες ύλες».

Το βασικότερο όμως όλων κατά τον κ. Καββαθά είναι ότι το άνοιγμα δείχνει πρόωρο σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο. «Δεν είναι λογικό να απαγορεύουμε τις μετακινήσεις το Πάσχα και την Δευτέρα να ανοίγουμε την εστίαση», σημειώνει και καταλήγει : «το διακύβευμα του ανοίγματος τώρα με την υφιστάμενη υγειονομική κατάσταση είναι μεγάλο, καθώς μπορεί να μας στοιχίσει την καλοκαιρινή περίοδο».

Σημαντικό επίσης ζήτημα για τους επιχειρηματίες της εστίασης είναι τα self test τα οποία θα χορηγεί μεν το κράτος δωρεάν στους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τους εργοδότες - επιχειρηματίες, που πρέπει να βρίσκονται στα καταστήματά τους με self test που θα πληρώνουν οι ίδιοι.

Οι βασικές ενστάσεις για το άνοιγμα

Από την πλευρά του, Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Κουράσης, σχολιάζει σκωπτικά ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ», αλλά εκφράζει την απορία του γιατί τόση βιασύνη να ανοίξει η εστίαση μετά από ένα 3ήμερο με αργίες.

Παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα προς διερεύνηση, τα οποία εκτιμά ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι άλλοι παράγοντες της αγοράς από τον κλάδο των εστιατορίων. Τρεις είναι οι βασικές ενστάσεις που έχουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, ενώ υπάρχει και θέμα με το ωράριο, αφού δεν έχει διευκρινιστεί τι θα συμβεί με αυτό.

Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση της εστίασης με το 7% του τζίρου του 2019, εντούτοις δεν έχει ανοίξει καν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, κάτι που σημαίνει ότι είναι τεχνικά αδύνατο να έχει δοθεί η ενίσχυση, ή έστω ένα μέρος αυτής, έως την επομένη του Πάσχα. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι θα ανοίξει μέσα στον Μάιο, άγνωστο όμως πότε.

Η δεύτερη ένσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ημέρα ανοίγματος έρχεται μετά από τριήμερη αργία, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οι επιχειρήσεις να έχουν ομαλό εφοδιασμό, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους.

Η τελευταία ένσταση έχει να κάνει με το ότι ανακοινώνεται η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε μια περίοδο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουν βελτιωθεί, αντίθετα βρίσκονται στην κορύφωσή τους.

Ζήτημα πάντως -και σοβαρό- υπάρχει και με το ωράριο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι ακόμη και μετά τη διεύρυνση του ωραρίου στις 23:00 υπάρχει θέμα, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να φύγει ο πελάτης στις 22:30 από το κατάστημα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι θα νυχτώνει πλέον στις αρχές Μαΐου στις 21:00, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα. Επίσης, σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστό με ποιον κωδικό θα πηγαίνει ο πελάτης για φαγητό.

Προτιμούν το άνοιγμα να πάει τις 10 Μαΐου

Οι παράγοντες του κλάδου δείχνουν σαφή προτίμηση σε ακόμη μία μικρή παράταση στην έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, προκειμένου, όπως σημειώνουν, να μην απειληθεί η θερινή περίοδος, κατά την οποία ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να δουλέψουν και να καλύψουν ένα μέρος των ζημιών που έχει προκαλέσει τόσο το πρώτο όσο και -κυρίως- το δεύτερο lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στην "Η" πως προτιμητέο είναι να ανοίξει τελικά η εστίαση στις 10 Μαΐου και όχι στις 3 Μαΐου, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα ακούσει τελικά τις απόψεις των επιχειρηματιών και θα δώσει μία ακόμη -την τελευταία, όπως ελπίζουν πολλοί- παράταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.