Μητσοτάκης: Εκτίμησή μου ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα


Το λόγο έχει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία.
Στην εκτίμηση ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριτολογία του και είπε χαρακτηριστικά: «Στον τομέα της εστίασης 6 στις 7 επιχειρήσεις πήραν κάποιου είδους μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής. Παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της ύφεσης, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτό δε σημαίνει πως η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα θα είναι αυτόματη. θα χρειαστεί ενίσχυση και την επόμενη ημέρα», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είπε αναφερόμενος στα νέα μέτρα, ότι «δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων», όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προανήγγειλε ότι αν διαπιστωθούν υπερβολικοί συνωστισμοί οι περιορισμοί θα επανέλθουν. «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει σαφής αμφισβήτηση των μέτρων αλλά στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο σημείο σε σχέση με την Ευρώπη. «Η μεγάλη πλειοψηφία τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Αν δεν είχε συμβεί αυτό θα ήμασταν πολύ χειρότερα». Ζήτησε, δε, από τους που αναγνώρισε ότι έχουν τεράστια κόπωση και διάχυτη αγωνία, να σεβαστούν τον κόπο των υγειονομικών.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. «Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε κάποια βάση συζήτησης» τόνισε και σημείωσε πως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. 

«Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη», είπε και προσέθεσε σχετικά με τους εμβολιασμούς: «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» και συμπλήρωσε πως στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μιας γαλλικής μελέτης.

Δείτε ζωντανάΓιατί ανοίγουμε τώρα

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε στο εύλογο ερώτημα όπως το χαρακτήρισε, δηλαδή για ποιον λόγο αίρονται τα μέτρα ενώ τα κρούσματα παραμένουν πολλά. «Όταν κλείσαμε τους προηγούμενους μήνες βλέπαμε την τάση. Δεν έχει σημασία ο απόλυτος αριθμός αλλά η τάση. Αν δεν είχαμε κλείσει η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο ΕΣΥ τέτοια που δεν μπορούσαμε να την αντιμετωπίσουμε», είπε, εξηγώντας ότι όντως το lockdown των περασμένων μηνών δεν ήταν επιτυχημένο, διότι ο ιός ήταν πιο μεταδοτικός ενώ υπήρχε κούραση και οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν όπως στους περασμένους μήνες.

«Αυτή τη στιγμή ο κουρασμένος πολίτης να ξεχάσει τη μάσκα, πάει στο σπίτι φίλου και να αισθάνεται ασφαλής ενώ δεν είναι. Μην έχουμε αμφιβολία ότι ο βαθμός συμμόρφωσης είναι ίδιος», τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, υπογράμμισε ότι η αρμόδια επιτροπή έδωσε το πράσινο φως, διότι «έκρινε ότι είναι κάτι που αντέχουμε και δεν έχει κίνδυνο να επιταχύνει την αύξηση της πανδημίας.

Για τα Ρώσικα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα Ρώσικα εμβόλια υπογράμμισε ότι εάν προχωρούσε σε σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα παρεκκλίναμε από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Δεν υπάρχουν σημαντικές ποσότητες εμβολίων από την Ρωσία. Δεν αξίζει να μπει κανείς στον κόπο να κάνει τέτοια συζήτηση», τόνισε ο πρωθυπουργός έχοντας προφανώς συγκεκριμένες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.