Επιχείρηση «Ελευθερία»: 107.194 εμβολιασμοί τις τελευταίες 24 ώρες. Πάνω από 1,5 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι


Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 107.194 εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο emvolio.gov.gr, από αυτούς, οι 54.024 εμβολιασμοί αφορούσαν την πρώτη δόση και 58.134 τη δεύτερη δόση. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας 4.292.541 εμβολιασμοί. Από αυτούς, 2.772.428 αφορούν την πρώτη δόση, ενώ 1.568.229 άτομα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως είπε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα, μπορεί η κυβέρνηση μετά από πολλούς μήνες να μείωσε σημαντικά τους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών ωστόσο τα υγειονομικά μέτρα (χρήση μάσκας, αποστάσεις) θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτιστεί οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας.

Τζανάκης: Στο 40% οι πλήρως εμβολιασμένοι στα μέσα Ιουνίου

Την ικανοποίηση του για τους ρυθμούς με τους οποίους συνεχίζονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αρχικά ερωτήθηκε για τη νέα φάση άρσης μέτρων, που ουσιαστικά σημαίνει το τέλος του lockdown. «Νιώθω μια ανακούφιση και μια ελευθερία αλλά προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν τελείωσε τίποτα. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε συγκεκριμένα, με εγρήγορση. Είμαι της γνώμης ότι αν ακολουθήσουμε τους κανόνες, όλα θα πάνε καλά» σχολίασε.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η πανδημία παρουσιάζει μια τάση αποκλιμάκωσης. «Αυτό είναι εμφανές στους δείκτες των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και στους αριθμούς των διασωληνωμένων» εξήγησε. Εκτίμησε δε ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι ικανοποιητική και έτσι μέχρι τα μέσα Ιουνίου μπορούμε να φθάσουμε σε έναν αριθμό 35 - 40% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών.

Τείχος ανοσίας για το 70% των 60 και άνω μέχρι το τέλος Μαΐου

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο Ακης Σκέρτσος ανέφερε πως ως το τέλος Μαΐου, με βάση τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιηθεί και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί, με ασφάλεια μπορεί να πει πλέον ότι θα έχουμε υψώσει το τείχος ανοσίας γύρω από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω, και μάλιστα σε ένα ποσοστό άνω του 70% (κοντά στο 75%).

Διατυπώνοντας συγχρόνως την κυβερνητική αισιοδοξία, ότι έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου περισσότεροι από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, πρόσθεσε εμφατικά: Όλα αυτά σημαίνουν ότι το τείχος ανοσίας πλέον ορθώνεται «με εκθετικά γρήγορους ρυθμούς, χάρη στην πολύ καλά οργανωμένη εμβολιαστική μας εκστρατεία αλλά φυσικά και χάρη στην αθρόα συμμετοχή των πολιτών».

Tagesspiegel: Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες -Προσελκύει κόσμο χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού

Οι ρυθμοί με τους οποίους «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία» στη χώρα μας και το πώς αυτό βοήθησε στο άνοιγμα του τουρισμού κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανέφερε: «Η Ελλάδα ανοίγει για τους τουρίστες και προσελκύει κόσμο χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού». Σε άλλο σημείου του άρθρου η εφημερίδα σημειώνει: «Η τουριστική σεζόν θα ξεκινήσει επίσημα στην Ελλάδα το Σάββατο. Οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι και οι καταστηματάρχες περιμένουν με ελπίδα αλλά και φόβο. Επίσης, λόγω της έναρξης της σεζόν, αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιασμένων στους προορισμούς διακοπών ώστε να προσελκύσουν τουρίστες σε νησιά χωρίς Covid-19».

Τέλος, όπως αναφέρει η Deutche Welle, το Spiegel παρατηρεί για το ίδιο θέμα σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς στα νησιά: «Περίπου 5000 άτομα ζουν στη Μήλο, περίπου 300 εμβολιάζονται κάθε μέρα. Έως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένο περισσότερο από το 90% του πληθυσμού. Άλλα νησιά κάνουν παρόμοιες προγνώσεις και έχουν ολοκληρώσει ακόμη και τα προγράμματα εμβολιασμού τους ακόμη νωρίτερα, αναφέρουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Οι μόνες εξαιρέσεις στο πρόγραμμα είναι μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη με περίπου 600.000 κατοίκους - εκεί, όπως και στην ηπειρωτική χώρα, δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με την ηλικία και σε υποκείμενα νοσήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.