Η ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να κρατά χρόνια - Ποιοι θα χρειαστεί να ξανακάνουν εμβόλιο


Πολλά υποσχόμενα είναι τα ευρήματα δύο νέων μελετών για την πιθανότητα παρατεταμένης ανοσίας στον κορονοϊό, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες του πλανήτη εγείρει ανησυχίες για εξάπλωση της Covid-19.
Οι μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο BioRxiv και την επιθεώρηση Nature, δείχνουν ότι η ανοσία στον κορονοϊό μπορεί να διαρκέσει χρόνια και ενισχύεται μετά τους εμβολιασμούς. Το βασικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι άτομα που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν πιθανώς δεν θα χρειαστούν αργότερα κάποια ενισχυτική δόση ως προστασία από παραλλαγές, επειδή συνεχίζουν να εξελίσσουν τα αντισώματά τους.

Ωστόσο, εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο αλλά ουδέποτε διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ίσως να χρειαστούν ενισχυτική δόση. Αμφότερες οι μελέτες εξέτασαν άτομα που είχαν μολυνθεί με τον SARS-CoV-2 πριν από περίπου έναν χρόνο και η μία από αυτές ανακάλυψε ότι συγκεκριμένα κύτταρα αποθηκεύουν τη γενετική πληροφορία του κορονοϊού στον μυελό των οστών μέχρις ότου χρειαστεί στη μάχη κατά της λοίμωξης.

Η άλλη μελέτη, που τελεί ακόμη υπό αξιολόγηση, υποδεικνύει ότι τα προαναφερθέντα κύτταρα μνήμης Β ενισχύονται για τουλάχιστον άλλους 12 μήνες μετά την αρχική μόλυνση. «Οι μελέτες συνάδουν με την αυξανόμενη βιβλιογραφία, που υποδεικνύει ότι η ανοσία κατά του SARS-CoV-2, που προκαλείται μέσω της μόλυνσης και του εμβολιασμού, δείχνει να είναι μακροχρόνια», τονίζει στους New York Times ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Σκοτ Χένσλεϊ, που δεν μετείχε στις μελέτες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.