Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα μέτρα σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων Covid 19 - Τι ανοίγει, τι αλλάζει


Αυστηρά μέτρα σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων Covid 19 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο, θα επιβάλλονται τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 24:00 μέχρι και τις 06:00
  • Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνον καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο με όλα τα προβλεπόμενα αυστηρά πρωτόκολλα που προβλέπονται βάσει ΕΟΔΥ για την εστίαση.
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων τέσσερα (4) άτομα ανά τραπέζι, πλην οικογενειών που επιτρέπονται έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεων (live party, πανηγύρεις, λιτανείες, συναυλίες)
  • Απαγόρευση της συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό χώρο.
  • Αναστολή των οικοδομικών εργασιών.
  • Αναστολή θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως και εννιά ατόμων και τους θρησκευτικούς λειτουργούς
Τα νέα εργαλεία για την παρακολούθηση της πανδημίας

Επίσης, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι από τις 31 Μαΐου στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας ο κάθε πολίτες θα μπορεί να παρακολουθεί συγκεκριμένους δείκτες αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:
  • Τον δείκτη θετικότητας
  • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
  • Την πορεία των κρουσμάτων
  • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή.
Επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια - Τα μέτρα που αποφάσισε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ο κ. Χαρδαλιάς παράλληλα, ανακοίνωσε την απόφαση για επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με το εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο από τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Σημείωσε δε, πως θα ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές τις επόμενες ώρες στο πρωτόκολλο σε σχέση με συγκεκριμένους τύπους ασκήσεων κατά τις όποιες δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.
  • Χρήση γηπέδων 5x5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από τις 31/05 από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνον με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές.
  • Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
  • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
  • Εκλογές αιρετών εκπροσώπων θα γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Oι περιοχές που προβληματίζουν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία. «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Τηλεργασία - Μειώνεται στο 25% από Ιούνιο

Τη μείωση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας στο 25% τον Ιούνιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας είναι στο 50%.

Έκρηξη για το «αντάρτικο» με μουσική στην εστίαση

Ξέσπασε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, όταν δέχτηκε ερώτηση για το «αντάρτικο» που ετοιμάζουν, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, ορισμένοι επιχειρηματίες της εστίασης, που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους με μουσική, παρά την σχετική απαγόρευση. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων χαρακτήρισε τις λογικές αντάρτικου ως «εξαιρετικά επικίνδυνες» και υπογράμμισε πως «οι νόμοι θα εφαρμοστούν».

«Ακούω συνέχεια αυτή τη συζήτηση, η μουσική αυξάνει το ρίσκο της μετάδοσης του ιού και έχει αποδειχτεί παγκοσμίως. Μουσική σημαίνει πως αν τραγουδήσω θα υπάρξουν σταγονίδια, η μουσική είναι συνδυασμένη με τον χορό που σημαίνει μη τήρηση μέτρων. Η μουσική είναι συνδυασμένη με το αλκοόλ που δημιουργεί χαλάρωση. Να σταματήσει η λογική του παραλόγου. Βήμα-βήμα, δεν μπορεί τη στιγμή που η πλειοψηφία κάνει θυσίες να συζητάμε λογικές αντάρτικου», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Αυτή η λογική του παραλόγου πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη όλοι. Να χαλαρώσουμε, να βρεθούμε με τους φίλους μας, να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε. Βήμα – βήμα. Δεν μπορεί να περνάει σε μια ευνομούμενη πολιτεία, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία έχει κάνει τεράστιες θυσίες, να συζητάμε λογικές αντάρτικου» σημείωσε εμφανώς εκνευρισμένος. Τέλος υπογράμμισε πως η μουσική θα επανέλθει ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.